Neprávem propuštěný správce prostějovského kina Metro 70 dostal odškodné. Výši částky tají obě strany

7. březen 2019

Někdejší správce prostějovského kina Ivan Čech dostal odškodné za neoprávněnou výpověď. Vyplatil mu ho po vzájemné dohodě biograf. Ten je příspěvkovou organizací radnice. O jakou částku šlo, město ani Čech ale zveřejnit nechtějí. Dlouholetý správce kina musel ze své funkce odejít před dvěma lety. Poté, co tehdejší vedení města jmenovalo novou ředitelku kina Metro 70. Ta Čecha propustila. Podle soudu na to ale neměla právo.

„Podepsali jsme dohodu o narovnání, na základě které jsem tedy skončil letošním únorem svou práci v kině,“ potvrzuje Ivan Čech, že se v uplynulých dnech dohodl s prostějovským magistrátem na odškodnění. Řadu let pracoval jako správce Kina Metro 70. Po výměně vedení ale dostal v roce 2017 výpověď pro nadbytečnost.

„Našel jsem v sobě odvahu kino Metro 70 zažalovat a hned při prvním stání soud rozhodl, že propuštění bylo protiprávní. Pak už to bylo na té druhé straně, aby se starala,“ vzpomíná na podzimní rozsudek soudu. Vedení kina chtělo krátce po vynesení rozsudku vše řešit dál právní cestou. Teď se ale situace změnila a společně s magistrátem se s Ivanem Čechem domluvili.

„Dohoda o narovnání obsahuje závazek kina Metro 70 vyplatit panu Čechovi vyplatit mimo jiné jeho mzdové náklady a to konkrétně za období od července 2017 do února 2019 včetně. Dále potom proplacení dovolené za uvedené období, odstupného v délce tří měsíců a stravenek,“ vypočítala mluvčí města Jana Gáborová. O vyplacené částce mlčí jak magistrát, tak Ivan Čech. V Prostějově se spekuluje o odškodném blížícím se půl milionu korun. „Nebylo to tolik peněz, jinak to komentovat nebudu,“ vyjádřil se Ivan Čech.

Ředitelka kina Barbora Prágerová, která Čecha propustila, považuje tímto věc za uzavřenou. „Asi se nedá říct, že se ta jednání byla jednoduchá. Předpokládám, že v takovýchto situacích nikdy nejsou úplně jednoduchá. Cítím velkou úlevu, považuji to za finální tečku za tímto případem. Jsem moc ráda, že nyní máme možnost investovat energii do procesů, které kinu přinesou něco opravdu pozitivního,“ říká ředitelka kina.

Za protiprávní výpověď se podle bývalého správce vedení kina neomluvilo. „Považuji to za uzavřené, dokonce jsem tam něco takového i podepsal, ale omluva neproběhla žádná,“ dodal Čech.

autor: tas
Spustit audio