Nestačí se starat jen o tělo, myslet musíme i na duši. A o tom je celostní medicína

5. prosinec 2016

Klasická medicína není tak úspěšná, jak by se předpokládalo. Když si lékař neví rady, dost často konstatuje, že jde o problém psychosomatický a pošle pacienta k psychiatrovi nebo psychiatrovi.

Celostní neboli holistická medicína přistupuje k pacientovi jako k celku. „Nevnímáme pouze nemoc, problém, ale celé tělo. I mysl, duši, emoci,“ říká MUDr. Dagmar Malotová a pokračuje: „Zajímá nás, co v poslední době pacient řešil, čím se zabývá, jaká je situace v rodině, v zaměstnání, to všechno hraje roli.“


Medicína dlouhodobé péče (MDP):
Celostní lékařská péče o medicínské i nemedicínské potřeby pacientů
komplexní management zdraví pro pacienty s chronickým onemocněním, nebo disabilitou,
dohled nad vyšetřeními a léky aby se zamezilo jejich zbytečnému opakování, nadužívání a případným nežádoucím reakcím mezi jednotlivými léky
úzká spolupráce s rodinou, lékaři a okolím pacientů k zajištění jejich pohody
sociální poradenství a pomoc při zajišťování domácí péče

Medicína dlouhodobé péče

Jde o mladý a velmi populární obor. Zaměřuje se na pacienty, kteří mají více problémů najednou a kteří potřebují dlouhodobější plán léčby. A kteří už vyzkoušeli spoustu možností. Např. pracuje s lidmi, kteří se po propuštění z nemocnice do ní nechtějí vrátit. Naopak, chtějí, aby jejich stav byl stabilizovaný a postupně se zlepšoval v průběhu domácí péče.

„Medicína dlouhodobé péče má výhodu v tom, že vedle stránky medicínské, jsme vzdělaní i v sociální oblasti, takže překlenujeme propast, která mezi těmito oblastmi je,“ doplňuje MUDr. Malotová.

Čas pro pacienta

Medicína dlouhodobé péče myslí na člověka na prvním místě. Během prvních schůzek lékař s pacientem rozebírá všechny jeho nálezy, procházejí spolu zdravotní dokumentaci, baví se o jeho osobním životě. Jde např. o pacienty s poruchami paměti, s inkontinencí, s poruchami příjmu potravy. Lidi, kteří trpí pocitem vyhoření, samoty, bezradnosti.

„Mám čtyřiasedmdesát let a beru čtrnáct prášků, jsem zoufalý, protože jsem na tom pořád špatně,“ postěžoval si jeden z posluchačů. A narazil na jeden z nejčastějších problémů, na které se medicína dlouhodobé péče zaměřuje.

Doktorka Malotová má jasnou odpověď: „Nejprve uděláme analýzu, určitě nevysadíme léky zbytečně, ale zjistíme, jestli mezi nimi nejsou interakce. Samozřejmě záleží na vašem aktuálním zdravotním stavu. Podstatnou roli hraje i věk.“

autor: voj
Spustit audio