Netopýři jsou továrny na energii, říká zoolog Evžen Tošenovský

Od konce října a během listopadu se netopýři chystají do zimních úkrytů. Co dělat v případě, když je nechtěně vyrušíme? I o tom mluvil ve Větrníku Evžen Tošenovský z České společnosti ornitologické.

Věnuje se netopýrům a praktické ochraně synantropních druhů ptáků, tedy těch, kteří žijí v lidské blízkosti.

„Za synantropní druhy můžeme považovat všechny druhy živočichů i rostlin, které žijí v blízkosti člověka nebo využívají člověkem vytvořené prostředí. Nejvíce zranitelní jsou v tom, že města pro ně v určitém okamžiku mohou představovat ekologickou past. Masové zateplování a necitlivé opravy starší zástavby způsobují problémy hlavně úkrytovým specialistům, druhům, kteří město využívají ne jako zdroj potravy, ale jako zdroj úkrytu hnízdišť, což se týká rorýse obecného, všech druhů netopýrů, částečně kavky a dalších druhů ptáků,“ popisuje Evžen Tošenovský.

Například rorýsi jsou zajímaví tím, že doslova celý živto tráví ve vzduchu. V letu žijí, páří se i spí. Pouze pro hnízdění potřebují pevnou zem, skuliny nebo štěrbiny ve zdech či pod střechami domů.

„Vzhledem k tomu, že jsou velmi konzervativní, hnízdí stále na stejných místech, proto nejsou schopni na ztrátu svých hnízdišť při zateplování nebo opravách domů reagovat a jejich populace klesá. Tento pokles se odhaduje až na 80 %. Stejné je to i u netopýrů,“ říká zoolog Evžen Tošenovský.

Zoolog Evžen Tošenovský

Co dělat, když vyrušíme netopýra?

„Záleží, v jakém stavu hibernace se nachází. Teď na začátku listopadu jsou schopni ještě létat, ale pokud ho najdete v lednu nebo v únoru, kdy jsou tuhé mrazy, pak ho doporučujeme dát do papírové krabice s hadříkem, kde se začne zahřívat a postupně oživne. Trvá to půlhodinu, hodinu, někdy i déle,“ vysvětluje zoolog.

Netopýři jsou schopni sníst až třetinu své živé váhy, ti nejmenší až polovinu.

„Let netopýra je velmi energeticky náročný, takže oni jsou takové továrny na energii. Jejich hlavním cílem je co nejvíce se vykrmit, což je na nich z mého pohledu velmi sympatické,“ směje se Evžen Tošenovský.

autor: cho
Spustit audio