Netopýří trus je jedno z nejlepších hnojiv, říká Dušan Duhonský

28. červenec 2021

Česká společnost pro ochranu netopýrů, která v roce 2021 oslaví třicátiny, se snaží zlepšovat spolupráci mezi odborníky a amatéry. Vyhlašuje např. akci Náš soused je netopýr, která je podle člena Dušana Duhonského především o lidské toleranci. „Nechat žít zvířata na půdách a ve sklepích, kde našli vhodný úkryt a místo k rozmnožování.“ Jejich trus pak může být odměnou pro zahrádkáře.

Netopýři zimují v úkrytech se stálou teplotou, které nepromrzají a kde je určitý podíl vlhkosti. Jeseníky, kde Dušan Duhonský působil mnoho let ve Správě CHKO, jsou provrtány dávnou těžbou zlata a železa. A právě štoly si netopýři vybírají za svá zimoviště. „Dvě z nich pravidelně přesahují přes dva tisíce jednotlivců různých druhů,“ doplňuje známý zoolog.

Strach z nakažených netopýrů Dušan Duhonský v souvislosti s koronavirovou pandemií nezaznamenal. „Naše druhy netopýrů nepocházejí z tropických lesů. Tamní zvířata by se na šíření nemoci covid-19 čistě teoreticky mohla podílet, ale je to pořád hodně diskutované téma a podle mě velmi nepravděpodobné,“ vysvětluje.

Na stránkách České společnosti pro ochranu netopýrů najdete článek na toto téma a v něm i větu: „Doporučit lze jen jedno: netopýry nejezte,“ která Dušana Duhonského pobavila, protože druhy, které žijí u nás, mají jen pár gramů.

autor: voj
Spustit audio