Netradiční fotografický projekt zaměřený na olomouckou městskou část Chomoutov vymysleli žáci umělecké školy Miloslava Stibora

22. leden 2019

Zmapovat život obyvatel okrajové části Olomouce - Chomoutova se rozhodli studenti Základní umělecké školy Miloslava Stibora. Už několik měsíců fotografují místní obyvatele i okolní přírodu. Ze svých snímků vytvoří velkou výstavu, která připomene výročí 940 let od vzniku Chomoutova.

„To je výborný nápad. Ať se dozví, jak se kde žije,“ zaujal nápad žáků umělecké školy Miloslava Stibora v Olomouci prodavačku v místní pekárně paní Dagmar.

„My bychom se studenty udělali jen takový záběr, jak tady komunikujete,“ říká mladý učitel Juraj Sosna, který s klubkem studentů fotografuje dvě mladé dívky na ulici. Původně chtěl svým studentům jen ukázat různé techniky, jak se takové dokumentární snímky v terénu dělají. Nakonec se dohodli, že zmapují život obyvatel Chomoutova a dají studentskému projektu hlubší smysl.

„Proto jsem chtěl jít ve šlépějích mých předchůdců Valuškové a Stibora a vytvořit projekt, který studenty opravdu pohltí,“ přibližuje Sosna a na svém fotoaparátu listuje staršími snímky a vybírá mi jako ukázku jeden. „Jsou na něm zachyceni čtyři lidé. Dva dospělí v hanáckých krojích a dva mladí hoši v šusťákách a nějaké tehdejší soudobé módě. Můžeme z toho snímku vycítit určitý rozpor, kontrast. A to je přesně to, co se tu snažíme hledat,“ popisuje učitel.

Fotografie života v Chomoutově

Některá úskalí tvorby dokumentárních snímků už si prožila Martina. „Setkáváme se i s negativním přístupem, někdy trvá dlouho, než někoho naženeme před foťák,“ přibližuje studentka.

„Vnímám, že spousta lidí, kteří tady bydlí déle, nevidí to, co je na Chomoutově úžasné. Všímají si jen toho, co jim vadí, co není úplně dokonalé. Možná ty fotografie můžou ukázat to jedinečné, co nám přijde běžné, obyčejné, říká iniciátorka nápadu, místní obyvatelka Lenka Introvič.

Průběžnou výstavu fotografií Chomoutov očima studentů lidé poprvé uvidí od 28. ledna v místní knihovně. Závěrečná výstava pak bude v září v galerii umělecké školy Miloslava Stibora. Odtud pak poputuje opět do Chomoutova.

autor: bam
Spustit audio