Netradiční kadeřnictví. Pracovnice olomoucké charity stříhá, holí, ale taky barví vlasy lidem bez domova

26. duben 2023 11:30

Lucie Pacáková je zaměstnaná jako sociální pracovnice olomoucké charity. Příležitostně se ale vrací ke svému dřívějšímu zaměstnání kadeřnice. Stříhání, holení a barvení vlasů nabízí v jedné z kanceláří charity lidem bez domova.

„Boky můžete do ztracena,“ popisuje v kadeřnickém křesle Vojtěch účes, který si přeje. S holicím strojkem a hřebenem v ruce ho poslouchá sociální pracovnice olomoucké charity Lucie Pacáková.

Není to ale v kadeřnictví, nýbrž v jedné z kanceláří charity. Za Lucií Pacákovou mohou za ostříhání nebo třeba barvením vlasů zamířit lidé bez domova, kteří jsou charitními klienty.

Dříve stříhala v barbershopu v Anglii

Na nápad kadeřnictví a holičství pro charitní klienty Lucii přivedlo její dřívější povolání, pracovala v barbershopu v Anglii. I tam mohli chodit lidé bez domova.

„Když je člověk na ulici, tak první, co ho zajímá, je mít kde spát a mít se kde najíst. Ale zároveň většina těch lidí opravdu nezapomíná na to, že vzhled je důležitý. A pak když jim ty vlasy dáte do kupy, najednou vidíte, jak pookřejí, jak se jim rozsvítí oči,“ popisuje Pacáková.

Když jim ty vlasy dáte do kupy, najednou vidíte, jak pookřejí, jak se jim rozsvítí oči.
Lucie Pacáková, pracovnice olomoucké charity

Podle Lucie není pro lidi bez domova navíc snadné najít místo, kde se můžou stříhat. A navíc si to můžou dovolit finančně. Zájemci o ostříhání nebo třeba holení si musí v charitním kadeřnictví místo předem zamluvit, termíny Lucie Pacáková vypisuje nepravidelně, podle zájmu.

Kompletní reportáž si poslechněte redaktorky Barbory Weinekötter si poslechněte ve výše přiloženém audiu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související