Netradiční způsob obnovení hospody. V Dolních Studénkách ji budou mít na starosti zaměstnanci základní školy

21. únor 2022

Kvůli ekonomickým dopadům pandemie přišla nejedna vesnice v Česku o svoji hospodu. Zavřít nedávno musela i ta v Dolních Studénkách na Šumpersku, vedení obce se s tím ale nechce smířit. Rozhodlo se proto, že se o její provoz postará. Restaurace díky tomu bude nově sloužit i jako vývařovna pro tamní základní školu. 

„Bohužel, covid a další okolnosti vedly k tomu, že byla hospoda zavřená a už se neotevřela. Jsem přesvědčený o tom, že hospoda patří k takzvané venkovské K šestce, neboli klíčové šestce – kromě hospody je to obchod, obecní úřad, škola, kostel a pošta. Je pro nás důležité zachovat provoz hospody v obci,“ říká starosta obce Radim Sršeň z hnutí STAN.

Její vedení se teď proto domluvilo s novým majitelem budovy, že provoz restaurace převezme, možná trochu netradičně, místní základní škola a spolek, který pod ni spadá. „Snažíme se o takové komunitní řešení těchto situací. Budou třeba dva dny v týdnu, kdy se budou tatínci střídat a točit pivo. Je docela motivační, že případný výtěžek by šel na vzdělávání v obci,“ usmívá se ředitel školy a zároveň radní obce za hnutí STAN Jakub Dolníček.

„Je docela motivační, že případný výtěžek by šel na vzdělávání v obci.“
Ředitel školy a radní obce za hnutí STAN Jakub Dolníček

Kromě klasické hospody pro místní i pro turisty tu ale škola bude provozovat hlavně vlastní vývařovnu. Ta jí doposud chyběla a školní obědy tak musela vozit ze Šumperka. „Tím, že nám teď narostl za sedm let počet strávníků ze 60 na nějakých 130, tak je to neudržitelné. I provozovny, které nám teď vaří, mají rovněž svoje personální problémy. Vývařovnu je tedy potřeba zařídit,“ doplňuje Dolníček.

Restauraci chce vedení školy otevřít se začátkem letní sezony, kdy obcí projíždí i spousta cyklistů. Do té doby musí kromě zajištění provozu taky stihnout pro podnik vymyslet vhodné jméno. Školní obědy se tu pak začnou vařit od září.

Spustit audio