Nevadí jim dýmovnice ani střelba. Pravidelná zkouška policejních koní prověřuje jejich připravenost na extrémní situace

25. leden 2023 18:20

Mají nervy z ocele a většinou se s nimi setkáte na fotbalových zápasech nebo demonstracích. Řeč je o policejních koních, kteří jsou pro takové situace speciálně trénovaní. Jednou za dva roky pak musí kůň složit zkoušku a prokázat, že v náročných situacích bez problému obstojí. Na jedné takové zkoušce se byla podívat i naše létající redaktorka Sabina Vosecká.

Nejdůležitější částí zkoušky, kterou musí kůň zvládnout, jsou rušivé elementy. Ty je mají připravit na extrémní situace, třeba burácející dav fotbalových fanoušků.

„Jsou to vesměs dýmovnice, střelba. Támhle máme sklopnou lávku, máme tady zavěšené sudy a to je vlastně to, co ten kůň prioritně potřebuje,“ přibližuje podporučík Vladimír Šperl.

„Může se stát, že po střelbě poskočí. Jde o to, aby ten kůň opravdu nezazmatkoval, nezačal bezmyšlenkovitě a bezhlavě někam prchat,“ dodává.

Součástí zkoušky je pak také ovladatelnost a poslušnost koně na drezurních skocích.

Plemenem policejních koní je český teplokrevník

 „Nicméně pro nás to skákání není až tak úplně důležité. Naopak je priorita, aby ten kůň vytlačoval, aby se ten kůň před těmi překážkami nezastavil.“

Standardním plemenem policejních koní je podle Vladimíra Šperla český teplokrevník. „Koně nakupujeme někdy ve věku tří let, v tom věku se dobře učí, dobře se k tomu všemu bude připravovat a hlavně si toho koně rychle přečteme.“

Policie hledá do svých řad stále nové zájemce, co musí splňovat člen jízdní policie? Poslechněte si celou reportáž přímo ze zkoušky policejních koní.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio