Neviditelní, nebezpeční, všudypřítomní škůdci našeho jídla i zdraví. Na co si dát v létě pozor?

13. červen 2022

Mikroorganismů je všude kolem nás včetně potravin a surovin nespočet. Vždycky jde o to, kolik jich je, kolik naše tělo „snese“ a především, zda jsme učinili opatření nezbytná k eliminaci takových činitelů. Nemytá zelenina nebo neprohřáté maso se jednou mohou velmi zákeřně vymstít. 

Teplá i studená kuchyně, maso i saláty, ba dokonce i konzervy mají pořádný potenciál „neudělat nám dobře“, ale taky nás významně vyřadit z běžného režimu, neřkuli ohrozit na životě.

Přihlédnout je dobré i k aktuálnímu režimu, sezóně a našemu režimu – konzumujeme-li rizikové potraviny v létě, kdy se může podepsat vysílení, oslabení těla teplem a sluncem, pak se nebezpečí násobí.

Campylobacter z drůbežích útrob, nervový jed z klobás?

O salmonellách a nemoci salmonelóze jste asi slyšeli. Méně se ví o bakterii campylobacter jejuni pocházející často z útrob, vnitřností drůbeže, vyskytující se ovšem i na povrchu masa.

Jed bakterií clostridium botulinum pak může vznikat při špatné úpravě, například konzervaci masa. Říká se mu také klobásový jed a má nebezpečnou schopnost napadat nervové buňky.

Jana Müllerová, odbornice na hygienu výživy z KHS

Metodou, jak výskyt nežádoucích mikroorganismů eliminovat, je správná tepelná úprava a skladování potravin, ale také hygiena, například v zájmu eliminace bakterií E. coli, případně listerií.

Zvláštní pozornost si zaslouží metody, postupy a zvyklosti při grilování – co do prohřívání surovin, ale i nebezpečí „spečených“ potravin a zplodin z odkapaného tuku. 

Na bezpečnost a hygienu potravin, na grilování, ale i zmrzliny i na případné zdravotní potíže jsme se ptali Jany Müllerové, odbornice na hygienu výživy z krajská hygienická stanice.

autor: Bořek Volný
Spustit audio