Nevíme, jestli vám čočkové kari naplní s Novým rokem peněženky, ale určitě potěší vaše chutě
Když v bibli Ezau vyměnil s bratrem Jákobem prvorozenectví za mísu čočky, měl sice pořádný hlad, ale také rozum. Drobná luštěnina nejen zasytí, ale hlavně má neskutečně mnoho podob a možností.
Pokud už vaše blízké nebaví čočka nakyselo, máme pro vás originální způsob, jak jim čočku připravit. Zkuste si uvařit červenou čočku podle našeho receptu.
Suroviny:
cibule, červená čočka, loupaná rajčata, chilli pasta, zázvor, kari mix
Postup:
Cibulku osmahneme do zlatova, přidáme zázvor, kari mix, chvíli restujeme a potom přidáme loupaná rajčata. Přidáme vodu a dva hrnky červené čočky. Vaříme, dokud není čočka měkká. Pokud máte rádi pálivé, přidáme ještě chilli pastu.
Hotové kari se podává s rýží.
Čočka je vysoce koncentrovaná potravina, která obsahuje málo vody, což z ní činí jedinečný zdroj energie. Většina této energie pochází z proteinů a sacharidů, protože čočka obsahuje jen málo tuků.
Čočka je velmi bohatá na kyselinu listovou a železo, dvě látky, které jsou velmi důležité pro mladé ženy. Železo a kyselina listová pomáhají předcházet chudokrevnosti.
Luštěniny vám doma vydrží dlouhou dobu. Když dostanete chuť, stačí sáhnout po vhodném sáčku nebo konzervě ve spíži.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.