Nevyužívaný hotelový dům Strojař v Přerově ničí vandalové. Město stále nerozhodlo o jeho budoucnosti

Na dobré adrese, na břehu Bečvy nedaleko centra Přerova, stojí víc než půl století hotelový dům Strojař. Už několik měsíců je ale prázdný a stává se terčem vandalů a zlodějů. Město devítipodlažní budovu koupilo od státu se záměrem přestavět ji na domov pro seniory. V současnosti ale nemá peníze ani na architektonickou studii.

Momentálně je objekt pod dohledem policie. „Bohužel je to nezbytné, všude tu jsou namontovaná čidla, která to tady hlídají,“ říká Stanislav Jurečka z přerovského magistrátu. Spoléhat jen na čidla ale nemůže. Chodby devítipatrové ubytovny prochází kvůli nezvaným návštěvníkům i několikrát týdně.

„Bavili se tady, lítali tu a neměli nic jiného na práci, než vzít hasičáky, bylo jich asi šest pěnových, a vystříkat je tu,“ popisuje Jurečka nedávný incident. „Dostali se přes střechu na balkon,“ ukazuje místo, kudy se vandalové dostali dovnitř. Vykopnuté dveře jsou provizorně nahrazeny dřevotřískou.

V posledních dnech sem často zajíždí i hlídky městské policie. „Jde o to, aby se zamezilo vloupání, případně rozkrádání a ničení majetku, který tam je,“ komentuje Miroslav Komínek, zástupce velitele městské policie v Přerově.

Zastupitelé zamítli investici do projektu

Budovu Strojaře město koupilo od armády před třemi lety za 42 milionů korun. Chtělo tak zabránit vzniku další ubytovny. Od té doby ale pro bývalý hotelový dům stále hledá využití. „Přešlapujeme na místě a se Strojařem se nic neděje,“ reaguje opoziční zastupitel Michal Zácha z ODS.

Vedení Přerova už avizovalo, že z objektu chce vybudovat bydlení pro seniory. Dodnes ale nemá hotový projekt. Potřebných 8 milionů korun se většině zastupitelů zdálo jako příliš vysoká částka. „Znamená to, že se bude dále jednat. Já předpokládám, že k dohodě dojde a to výběrové řízení na architektonický projekt vypíšeme co nejdřív,“ uvedl náměstek primátora Petr Měřínský z hnutí ANO.

S tím souhlasí i Michal Zácha: „Co nejrychleji s tím začít něco dělat, ať nám to nedopadne jak nemovitosti na Škodově ulici.“

Domy ve Škodově ulici letos srovnaly buldozery se zemí a stejný osud čeká i nedalekou ubytovnu Chemik. Budoucnost Strojaře by snad definitivně měli zastupitelé vyřešit v únoru.

autor: kra
Spustit audio