Nezaměstnanost v kraji je nejnižší od roku 2001. Dopravním společnostem chybí řidiči

11. duben 2018

Rekordně nízký počet nezaměstnaných a stále více volných míst. Tak vypadá situace na pracovním trhu v Olomouckém kraji. V březnu tu nezaměstnanost klesla na 4 procenta, je tedy nejnižší od roku 2001. Řada zaměstnavatelů tak marně hledá nové zaměstnance. Týká se to i dopravních společností v kraji. Většina z nich shání nové řidiče autobusů.

Řidič Pavel Střída za chvíli vyjede z olomouckého autobusového nádraží na svou trasu do Příkaz. Mezi svými kolegy je služebně nejmladší. Po 20 letech chtěl změnit zaměstnání policisty a tak využil toho, že dopravní společnost nabírala i řidiče s minimem zkušeností. „Brzo vstávám, o půl čtvrté, domů přicházím okolo jedenácté, někdy i po jedenácté, ale za to, že jdu dva dny do práce a pak mám dva, tři dny volna, se to vyplatí,“ říká Střída.

Podle Marka Hala, ředitele dopravní společnosti působící na Olomoucku, je hlavním problémem vysoký věk většiny současných řidičů. Volná místa tak budou pořád přibývat. „Samozřejmě mnoho řidičů odchází do důchodu, takže je potřeba nabírat nové řidiče. Snažíme se jim třeba přispět na řidičák,“ komentuje Hal.

Různé benefity pro nové uchazeče nabízí i provozovatel linkové a městské hromadné dopravy na Prostějovsku. Jak říká prezident firmy Jaroslav Hanák, aktuálně tu chybí sedm řidičů autobusů. Ti současní kvůli nedostatku pracovní síly přicházejí o dovolenou. „Řešíme to tím, že v poslední době přijímáme ženy, přijali jsme jich už devět. To je velmi dobrá náhrada, protože jsou klidnější a vyrovnanější řidičky,“ uvedl Hanák.

V Olomouckém kraji chybí lidé i na dalších pozicích. Firmy shánějí především kvalifikované dělníky, říká analytik úřadu práce Jaroslav Mikšaník: „Dále byla největší poptávka zaměstnavatelů po řidičích nákladních automobilů, řemeslnících z oblasti stavebnictví, montážních dělnících, pracovnících ostrahy, prodavačích a podobně.“

Celkem je v kraji volných téměř 10 tisíc pracovník míst.

Spustit audio