Nezaměstnanost v Olomouckém kraji mírně stoupla, nejvyšší nárůst je na Jesenicku

11. leden 2022

Nízká nabídka sezonních prací nebo končící pracovní smlouvy. I to jsou důvody, proč řada lidí hledá práci. A projevilo se to i na nezaměstnanosti v Olomouckém kraji. Ta po dlouhé době mírně stoupla. 

Hledáním zaměstnání začal nový rok třeba panu Davidovi z Olomouce. Dříve pracoval ve stavebnictví, to teď ale kvůli zdravotním problémům nemůže. Tabule s nabídkami práce před olomouckým úřadem práce si prohlíží zatím bez výsledku. „Je to těžké, mám strašnou nevýhodu, protože nemám řidičák. Momentálně akorát chodím k doktorovi na různá vyšetření,“ uvádí pan David.

Podle posledních statistik na konci loňského roku lidí bez práce v Olomouckém kraji přibylo. Nezaměstnanost v regionu tak v prosinci v meziměsíčním srovnání stoupla, a to na hodnotu 3,4 procenta.

Na Jesenicku se zvýšila nezaměstnatnost o 23 procent

„Na konci minulého roku evidoval Úřad práce - krajská pobočka v Olomouci celkem 14 382 uchazečů o zaměstnání,“ shrnuje analytik úřadu práce Jaroslav Mikšaník. „K největšímu procentuálnímu nárůstu nezaměstnanosti došlo na Jesenicku, kde se nezaměstnanost zvýšila o 23 procent. Jedná se o třetí nejvyšší nárůst nezaměstnanosti ze všech 77 okresů v České republice,“ dodává Mikšaník.

Zbytek loňského roku se ale podle Mikšaníka vyznačoval spíše snižováním nebo stagnací nezaměstnanosti. Celková situace na trhu práce tak byla oproti předchozímu roku 2020 příznivější. „Nezaměstnanost během celého loňského roku kopírovala klasickou vývojovou křivku. V srpnu se těsně přiblížila ke křivce z roku 2018, od té doby s ní prakticky splývá. Můžeme říct, že je stejná situace jako před třemi lety,“ uvádí Mikšaník.

V následujících měsících pak pravděpodobně nezaměstnanost, podobně jako každou zimu, ještě mírně poroste.

Spustit audio