Nežil jsem nadarmo. A přeci – jsem ztracen! Koláž k 110. narozeninám spisovatele Bohumila Hrabala

27. březen 2024

Bohumil Hrabal (28. 3. 1914 – 3. 2. 1997) je jedním z nejvýznamnějších a nejosobitějších českých spisovatelů druhé poloviny 20. století. Autoři dnešního Večera na téma – Miloš Doležal a Tomáš Mazal – se pokusili nahlédnout osobnost Bohumila Hrabala bez tradovaných klišé o bodrém hospodském vypravěči, bohémském pábiteli či mrzutém „kočičím králi“ z Kerska. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Připravili: Miloš Doležal a Tomáš Mazal
Natočeno: 2014

Základním motivem, který hrabalovským večerem prostupuje, je spisovatelovo celoživotní vyptávání se na základní otázku: Proč vůbec psát? V čem vlastně spočívala, jak se vyvíjela a jak končila Hrabalova tvorba – ono (slovy autora) „zapisování“? Kde byl uložen základní impuls či důvod Hrabalova psaní?

Na Bohumila Hrabala v pořadu vzpomínají a jeho dílo z různých stran reflektují znalci spisovatelovy tvorby a blízcí přátelé Milan Jankovič, Josef Zumr, Sergio Corduas, František Dvořák a Stanislav Vávra. Z nově nalezených zvukových záznamů zazní Hrabalovy promluvy z roku 1981 a ze spisovatelových reflexí, próz a úvah čte Stanislav Šárský.

Bohumil Hrabal před pivnicí U Zlatého Tygra
autoři: Miloš Doležal , Tomáš Mazal
Spustit audio

Související