Neziskovky i knihovna. Opuštěná drážní budova v Hanušovicích bude sloužit jako multifunkční centrum

17. červenec 2018

Neziskové organizace pod jednou střechou – takový je plán Hanušovic na Šumpersku. Město nabídne zázemí sociálním službám, městské knihovně i základní umělecké škole v bývalé drážní budově, kterou před časem koupilo. Promění ji v multifunkční centrum.

Bývalá drážní budova přímo naproti vlakovému nádraží je zhruba tři roky opuštěná. Velmi rychle se stala azylem pro party mladých, opilců a vandalů, které tu už ale nepotkáme, protože místo pravidelně kontroluje městská policie. „Minimálně dvakrát denně,“ upřesňuje strážník Tomáš Balaj. „Zkontrolujeme dveře, jestli drží. Támhle byly vykopnuté dveře, rozbitá okna, ale už jsme to zarazili,“ ukazuje.

Na místo dorazila i nezávislá starostka Ivana Vokurková, se kterou se teď vypravíme dovnitř budovy. Už brzy ji obsadí dělníci a řemeslníci a začnou ji proměňovat v multifunkční centrum. „Bude to takové nízkoprahové zařízení, místo pro poskytování sociálních služeb a terénní práce,“ říká starostka.

Drážní budova v Hanušovicích je už několik let opuštěná a stala se cílem vandalů

Zpustošený objekt koupilo město zhruba před dvěma lety za více než milion korun. Důvod byl prostý. „Měli jsme obavu z toho, že zde vznikne další sociální ubytovna. Protože už máme v Hanušovicích tři ubytovny, tohle nás děsilo a začali jsme se zajímat o tuto budovu. Tři roky jsme řešili její koupi, která se nakonec podařila,“ uvedla Vokurková.

Vedle neziskových organizací a spolků se do modernizované budovy přestěhuje také základní umělecká škola a městská knihovna, která aktuálně sídlí v pronajatých prostorách. A ty jsou podle vedoucí knihovny Lenky Tomíčkové velmi stísněné: „Řekla bych spíš minimalistické. Na 71 metrech máme výpůjční pult, beletrii pro dospělé, vzadu je dětský koutek a ještě tu máme namačkán veřejný internet.“

S rekonstrukcí by chtěla radnice začít už v letošním roce. Náklady se pohybují kolem 30 milionů korun. Velkou část zaplatí z dotace.

autor: aja
Spustit audio