Neznámý přítel. Příběh o ztracené a znovunalezené důvěře v lidi se skvělým Josefem Kemrem v hlavní roli

10. září 2023

Skoro detektivní případ váženého profesora, jenž je existenčně ohrožen sérií anonymních dopisů, napsal pro rozhlas dramaturg a scenárista Václav Nývlt. V roce 1985 text nastudoval režisér Josef Hajdučík, který do hlavní role profesora Návrata obsadil skvělého Josefa Kemra. 

Osoby a obsazení: Návrat (Josef Kemr), Ševčík (Vladimír Krška), Pavlovský (Václav Švorc), Tereza (Dana Richterová), JUDr. (František Němec), Jindra (Petr Svoboda), kriminalista (Miloš Rozhoň), Boženka (Daniela Bakerová) a další
Napsal: Václav Nývlt
Dramaturgie: Ivan Škapa
Režie: Josef Hajdučík
Natočeno: 1985

Archeolog Jindřich Návrat je uznávaným vědcem s mezinárodním renomé a pověstí bez poskvrny. Těžko by se našel někdo, kdo by se odvážil profesora podezřívat z jakéhokoliv nečestného jednání a uplatňování jiných než přísně odborných hledisek. Dokud se neobjeví série anonymních dopisů, které rozesílá „neznámý přítel“. I když to vypadá, že tomu, co se v nich píše, nebude nikdo věřit, přesto podle pravidla „není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu“, dokážou anonymy během několika týdnů vytvořit atmosféru nedůvěry a podezírání i mezi nejbližšími přáteli. 

KUPUJTE NA RADIOTEKA.CZ

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.