Nikdo vám nepůjčí, aniž by z toho něco měl, říká dluhová poradkyně Člověka v tísni

13. prosinec 2019

Prvních deset tisíc zdarma, půjčka na cokoliv, odběr zboží bez placení a další reklamní nabídky se na nás koncem roku jen hrnou. Půjčky na vánoční dárky ale můžou být krokem k dlouhodobým finančním problémům a začátkem dluhové spirály.

Prakticky ze všech druhů reklam na nás po celý rok vykukují nabídky na půjčky. V předvánočním čase je tento tlak ještě větší. Šťastní a rozesmátí lidé vypadají, že půjčka je to nejlepší, co můžeme udělat. Především krátkodobé půjčky, takzvané rychlopůjčky pro každého, můžou být velmi nebezpečné, jak potvrzuje Petra Baslová z liberecké pobočky organizace Člověk v tísni.

Společnosti, které rychlopůjčky poskytují, už většinou dopředu počítají s tím, že budete splátky odkládat.
Petra Alžběta Baslová, dluhová poradkyně, Člověk v tísni

„U krátkodobých půjček máte z inzerátu dojem, že si jen půjčíte a vrátíte,“ říká Petra Baslová. „Takové půjčky jsou vždy na jasně danou dobu, po jejím uplynutí musíte celou částku vrátit. Když ji nemáte, musíte začít řešit odklady splátek nebo jejich rozložení. A za to už platíte poplatky,“ upozorňuje. Společnosti, které tyto půjčky poskytují, už většinou dopředu počítají s tím, že budete splátky odkládat, z těch následných poplatků pak získají svou odměnu za půjčku, dodala ještě Baslová.

Spadnout do dluhové pasti je snadné

Krátkodobé půjčky podle Petry Baslové, velmi často slouží k vykrytí splátek dlouhodobějších úvěrů. Před Vánocemi se k tomu přidávají ještě splátkové prodeje. Vždy bychom proto měli jakoukoliv formu úvěru dopředu pečlivě zvážit; promyslet, zda to, na co si půjčujeme, opravdu potřebujeme. A hlavně, nepodlehnout tlaku, zejména teď, v předvánočním čase.

Pokud si opravdu potřebujete půjčit, podívejte se na webovou stránku jakprezitdluhy.cz, kde mimo jiné najdete index odpovědného úvěrování. Ten Vám napoví, jak solidní jednotliví poskytovatelé půjček a úvěrů jsou.

Spustit audio