Noc kostelů připomene zaniklý kostel svatého Petra a Pavla v místě dnešní filozofické fakulty

25. květen 2018

Noc kostelů v Olomouci zve letos na raritní objev – zaniklý kostel svatého Petra a Pavla v areálu filozofické fakulty. Jeden z nejstarších chrámů ve městě odkryli archeologové nedávno při rekonstrukci fakulty. Na nádvoří jej připomíná tmavý půdorys.

„Myslím si, že je moc dobře, že univerzita stojí na místě, kde byla uchovávaná vzdělanost a kultura už několik staletí předtím, než univerzita vznikla. A myslím si, že každý, kdo sem vejde, si uvědomí, že tu byl někdo před námi,“ ukazuje mi zvýrazněný půdorys kostela napříč téměř celým nádvořím fakulty její proděkan Vladimír Polách.

S lepší představou podoby kostela mi pomáhá archeoložka Hana Dehnerová z Národního památkového ústavu: „Ještě je nakreslen na některých historických vedutách nebo pohledech na Olomouc ze 17. století. Měla to být podélná stavba s polygonálním presbytářem, tedy vícebokým, nebyl ukončen pravoúhle. První věž byla na západní straně a na konci 17. století byla přistavěna věž ze severní strany.“

Kostel je následovníkem nejstaršího chrámu v Olomouci, který údajně vysvětil svatý Cyril v roce 863 a kníže Svatopluk ho v roce 885 zajistil příjmy. V roce 1063 se stal kostelem biskupským, později jen farním. Archeologové tuší jeho základy jen pár desítek metrů od místa, kde právě s Hanou Dehnerovou stojíme. „Tento byl farní kostel až do svého zániku v 90. letech 18. století, ale u toho předchozího, kostela svatého Petra, bylo v roce 1063 obnoveno moravské biskupství,“ dodává Dehnerová.

Protože byl u kostela i hřbitov, narazili archeologové na stovky hrobů. „Některé hroby byly zjištěny tady na nádvoří, některé pod studijním oddělením. Celkem bylo objeveno 586 hrobů,“ uvedla archeoložka.

Objevili i keramiku a rytou destičku

Kosterní pozůstatky si převezme k dalšímu zkoumání antropolog. Hana Dehnerová je ale pyšná i na některé další archeologické objevy z tohoto místa. „Tady na nádvoří byla objevena jáma, ve které byly zlomky keramiky z poloviny 10. století a břidlicová destička velká asi 10 krát 10 centimetrů s rytinou mužské postavy, která nese kříž. Je to hodně unikátní a teď bádáme a zjišťujeme, jaký to mohlo mít význam. A dalším nálezem byly zlomky dvou pálených střešních krytin, což je také velice unikátní. V Olomouci jsou známy ze čtyř míst. V současné době probíhá analýza termoluminiscencí, která by pomohla určit jejich datování – zda byly vyrobeny v 9., 10. století nebo už dříve, někdy ve 2., 3. století., a zda tedy nepocházejí z nějaké římské nebo církevní stavby raně středověké,“ říká Dehnerová.

Půdorys kostela svatého Petra a Pavla na nádvoří Filozofické fakulty Univerzity Palackého zatím můžou minout lidé bez povšimnutí. Od podzimu ale vedení fakulty chce na toto důležité místo historické Olomouce upozornit popisem a měděnou deskou.

autor: bam
Spustit audio