Noc vědců, Dny architektury, Černobyl na kolečkách... Vyberte si z našich tipů

30. září 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek

Noc vědců. To je bezesporu dnešní událost číslo jedna. V Ostravě se k ní připojila nejen univerzita, ale  Dolní Vítkovice či vědecká knihovna. Bohatý program zaměřený na všechny smysly čeká návštěvníky také na půdě Slezské univerzity v Opavě. A konečně za vědci se můžete také vydat na Staré Hamry, konkrétně do Beskydské oblasti tmavé oblohy. Programy vesměs začínají v 17 hodin a více podrobností najdete na stránkách www.nocvedcu.cz.

Ve Vrbně pod Pradědem dnes vystoupí zpěvačka Bára Basiková společně s Pěveckým soborem Vrbna pod Pradědem. Začátek jejich Svatováclavského koncertu je v 17 hodin v kostele svatého Archanděla Michaela.

V Ostravě dnes vyvrcholí Světový turnaj v parahokeji. Zápasy o medailové pozice začínají v 16 hodin v RT Torax Areně v Porubě.

Dny architektury dnes začínají shodně v Ostravě i v Opavě. Tento celorepublikový festival nabízí právě dnes v Ostravě povídání s městskou architektkou o proměně ulice 28. října. Začátek besedy je v 17 hodin v Městském ateliéru prostorového plánování a architektury. V Opavě se slavnostní zahájení festivalu odbude v 18 hodin v klubu Kupé.

Ve Frenštátě pod Radhoštěm jste dnes zváni na Muzejní noc, která začíná v 18 hodin. Kromě prohlídky expozic uvidíte i pohádku, filmové snímky z archivu a připraven je i interaktivní program pro celé rodiny.

Strašit se dnes bude v Krnově, a to na zahradě střediska volného času. Vítáni jsou všichni v maskách postav ze záhrobí, a to od 18. hodin.

A pokud byste dnes rádi do divadla, tak třeba do Městského domu kultury v Karviné. V komedii o dávno ztracených snech se představí Simona Stašová. Hra Shirely Valentine začíná v 19 hodin.

Sobota

Krnovské opravny a strojírny dnes slaví 150 let. Už v 9 hodin začíná v areálu závodu bohatý program. Chybět nebudou komentované prohlídky, hudební vystoupení či atrakce pro děti.

A 150 let rovněž slaví Krnovská železnice. Hlavní program se chystá na nákladovém vlakovém nádraží. Koncertovat tam bude například Lucie revival či kapela Generace 75.

V 10 hodin dopoledne začíná v Zahradním centru v Bruntále Dýňový den. Návštěvníci si mohou nejen vydlabat dýni, ale také malovat na kamínky či obličej.

V Ostravě si můžete společně se svými dětmi či vnuky zajít na sportovní festival. Od 10 do 17 hodin se tam seznámíte nejen se sportovními kluby z celého kraje, ale vybrat si můžete i nějaký  kroužek či aktivitu nebo se setkat se sportovními legendami. Festival se koná v Městském stadionu Ostrava od 10 do 17 hodin.

K podzimu neodmyslitelně patří pouštění draků. A právě v sobotu můžete vzít své děti do ostravského Skalka family parku na Drakiádu.  Kromě mnoha jiných atrakcí je od 10 hodin připravena i tvořivá dílna, kde si vlastního draka vyrobíte.

Barevný podzim na vás dýchne na hradu Hukvaldy. Od 10 do 15 hodin je připraven program plný činností z dob našich předků. Mimo jiné se dozvíte, jak se kdysi připravovali na nadcházející zimu.

Náměstí ve Štramberku dnes bude patřit dobrovolným hasičům. V 9 hodin dopoledne tam začíná 5. Mistrovství České republiky v disciplínách TFA.

Na Chatě Prašivá bude povídat o své cestě do Černobylu handicapovaný sportovec Honza Dušek. Přednáška Černobyl na kolečkách začíná v 18 hodin.

A ještě pozvání na Podzimní jarmark do Dolní Lomné, který se nese ve znamení oslav 100. výročí českého školství v této vesnici. Začátek je ve 14 hodin při Lomňanském muzeu.

Neděle

Do ostravského Trojhalí Karolina jste i v neděli zváni na Mezinárodní výstavu koček. Trojhalí má v neděli otevřeno od 8 do 20 hodin.

V Těšíně zas pokračuje Mezinárodní divadelní festival Bez hranic. Ve 14 hodin se můžete stavit před divadlo v polském Těšíně na komedii o slezských lidových strašidlech, od 16 se hraje v Těšínském divadle hra Barvy a od půl šesté pak na Polské scéně divadla Skleněný zvěřinec.

Pokud se v neděli vydáte do Arboreta Nový Dvůr, můžete si tam vlastnoručně vyřezat svou dýni. A to od 14 do 18 hodin. V 15 hodin navíc začíná komentovaná prohlídka arboreta s dendrologem.

Klub vojenské historie Chotěbuz dnes pro zájemce zpřístupní objekt lehkého opevnění. Komentované prohlídky začínají v 10 hodin a potrvají až do 5 odpoledne.

Do kostela svatého Mikuláše v Ostravě Porubě se můžete vydat na koncert. Účinkuje v něm celá řada pedagogů a studentů uměleckých škol, v čele s Evou Dřízgovou Jirušovou. Začátek je o půl čtvrté odpoledne.

A koncertovat se bude také v Evangelickém kostele v Orlové. U příležitosti 160. výročí posvěcení tohoto chrámu zazpívá smíšený pěvecký sbor Chorus Ostrava. Začátek je ve 14 hodin.

Spustit audio