Zapečené palačinky
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na těsto:
- 300 ml mléka
- 200 ml sodové vody
- 2 lžičky moučkového cukru
- 12 vrchovatých lžic polohrubé nebo hladké mouky
- 2 celá vejce
- špetka soli
- máslo nebo olej na smažení
Suroviny na náplň:
- cca 300 g sladkého tvarohu s rozinkami
Suroviny na zalití:
- 200 ml sladké smetany
- 3 vejce
- máslo a strouhanky na vymazání a vysypání pekáče
Postup:
Do mísy nebo hrnku nalijeme mléko, přidáme vejce, cukr, sůl a vše dobře našleháme. Za stálého míchání přisypáváme mouku, až se utvoří hladké husté těsto, které naředíme sodovou vodou. Těsto musí být husté jako smetana. Necháme ho hodinu odpočinout.
Z odleženého těsta smažíme na oleji tenké palačinky. Po upečení je potřeme ochuceným tvarohem, zavineme, naskládáme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče nebo zapékací mísy a pečeme v troubě při 160° C 5 minut.
Poté je zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce a dále pečeme do zlatavého zabarvení. Výborně k nim chutná kompot.
Celková doba přípravy je 1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.