Vepřové řízky s jablky a květákovým pyré
Při konzumaci tohoto pokrmu ohodnotíme harmonii chuti. Mírně pikantní maso s nakyslým zkaramelizovaným jablkem a nevšední pyré. V době, kdy je květáku na pultech dostatek, a střídáme stále dokola květák na mozeček, smažený nebo květákové placičky, se tento recept velmi hodí. Květák je totiž velmi zdravá zelenina a tak se o jeho chuť a zdravé účinky neochuzujme.
Suroviny na 4 porce:
4 vepřové řízky po cca 150 g
2 lžíce oleje
1 cibule
1 lžička sladké mleté papriky
1 lžíce hořčice
1/2 lžičky kmínu a mletého pepře
1 větší květák
200 ml mléka
30 g másla
petrželka
jablka
sůl
Postup:
Řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme paprikou a potřeme hořčicí. Poklademe plátky oloupané cibule, posypeme najemno nakrájenou petrželkou, kmínem a pokapeme olejem. Necháme je chvilku odležet a potom je dozlatova opečeme na pánvi.
Květák rozkrájíme na menší kousky, a uvaříme doměkka ve slané vodě, do které jsme přidali mléko.
Uvařený květák přendáme do druhé nádoby, přidáme kousek másla a trochu tekutiny, ve které se vařil. Osolíme a ponorným mixérem vymícháme lehké pyré.
Jablka oloupeme a nakrájíme na osminky. Opékáme je na másle, až změknou a zkaramelizují.
Na talíře naservírujeme květákové pyré, na pyré položíme opečené maso a obložíme zkaramelizovanými jablky.
Příprava tohoto pokrmu vám zabere přibližně 60 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.