Amolety
Rady a tipy českého pekaře a cukráře Josefa Maršálka. Přesně to jsou dnešní apetýtové recepty. Dozvíte se, jak na kvalitní kynuté těsto.
Josef Maršálek ve svém povídání o kynutém těstě zmínil na Moravě tak oblíbené amolety. Možná je znáte i pod slovem omelety – obojí je správně a pochází z francouzského omelette. Pojďme si tedy říct, co budete na amolety z řídkého kynutého těsta potřebovat.
- 1 hrnek polohrubé mouky
- špetku soli
- kvásek
- 1 lžičku cukru
- vlažné mléko
- 1 vejce
Postup:
- V mouce uděláme důlek, dáme trochu kvasnic, malou lžičku cukru, trochu vlažného mléka.
- Jakmile kvásek vzejde, přidáme vejce, vymícháme a přidáme vlažné mléko dle potřeby, aby těsto bylo řidší.
- Necháme trpělivě vykynout.
- Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
- Pečeme klasicky na pánvi nebo na lívanečníku, výborně chutnají smažené na sádle.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.