Amolety

Rady a tipy českého pekaře a cukráře Josefa Maršálka. Přesně to jsou dnešní apetýtové recepty. Dozvíte se, jak na kvalitní kynuté těsto.

Josef Maršálek ve svém povídání o kynutém těstě zmínil na Moravě tak oblíbené amolety. Možná je znáte i pod slovem omelety – obojí je správně a pochází z francouzského omelette. Pojďme si tedy říct, co budete na amolety z řídkého kynutého těsta potřebovat.

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • špetku soli
  • kvásek
  • 1 lžičku cukru
  • vlažné mléko
  • 1 vejce

Postup:

  1. V mouce uděláme důlek, dáme trochu kvasnic, malou lžičku cukru, trochu vlažného mléka.
  2. Jakmile kvásek vzejde, přidáme vejce, vymícháme a přidáme vlažné mléko dle potřeby, aby těsto bylo řidší.
  3. Necháme trpělivě vykynout.
  4. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
  5. Pečeme klasicky na pánvi nebo na lívanečníku, výborně chutnají smažené na sádle.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.