Placky z červené čočky se salátem

Páteční Apetýt vám opět přináší tip na bezmasý pokrm. Tentokrát to bude především o červené čočce. Bohatá je na železo, selen, zinek i vitamín B6. A samozřejmě také na tolik potřebnou vlákninu. Zajímavostí je, že není nadýmavá a rychle se vstřebává.

Potřebujete:

  • 200 g červené čočky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 vejce
  • 1 menší jarní cibulku
  • majoránku
  • sůl a pepř
  • v případě potřeby špaldovou mouku

na dresink:

  • 1 bílý jogurt
  • česnek, sůl a pepř

na salát:

  • 1 salátovou okurku
  • několik cherry rajčátek
  • polníček
  • olivový olej
  • šťávu z citronu (nebo ocet)
  • sůl

Postup:

  1. Do mísy nastrouháme mrkev, pak přidáme uvařenou, scezenou a vychladlou čočku.
  2. Dále přidáme prolisovaný česnek, nasekanou jarní cibulku, vejce, sůl, pepř, majoránku a vytvoříme těsto.
  3. V případě potřeby malinko zahustíme špaldovou moukou nebo přidáme další vejce.
  4. Těsto by mělo držet pohromadě.
  5. Posléze vytvoříme z těsta placičky, které smažíme na oleji.
  6. Nakonec si připravíme salát – dáme do mísy na malé kousky nakrájenou okurku, na půlky nakrájená cherry rajčátka a polníček. Poté osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a olivovým olejem. Dobře promícháme a necháme chvíli odležet, aby se chutě příjemně propojily.

Související

  • Kopřivové lívanečky

    V dalším vydání Apetýtu nabízíme recept na kopřivové lívanečky, který najdete i v připravované knize Babské rady!

  • Jemná rajská omáčka

    V Apetýtu pro vás máme další chutný bezmasý recept. Tentokrát budou naší hlavní ingrediencí rajčata. Konzumovat je můžeme v různých podobách.

  • Tousty se sýrem a pórkem

    Páteční Apetýt přináší bezmasé recepty. Dnes si pochutnáme na toustech. Prokazatelně se objevily už ve starém Římě.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.