Placky z červené čočky se salátem
Páteční Apetýt vám opět přináší tip na bezmasý pokrm. Tentokrát to bude především o červené čočce. Bohatá je na železo, selen, zinek i vitamín B6. A samozřejmě také na tolik potřebnou vlákninu. Zajímavostí je, že není nadýmavá a rychle se vstřebává.
Potřebujete:
- 200 g červené čočky
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 vejce
- 1 menší jarní cibulku
- majoránku
- sůl a pepř
- v případě potřeby špaldovou mouku
na dresink:
- 1 bílý jogurt
- česnek, sůl a pepř
na salát:
- 1 salátovou okurku
- několik cherry rajčátek
- polníček
- olivový olej
- šťávu z citronu (nebo ocet)
- sůl
Postup:
- Do mísy nastrouháme mrkev, pak přidáme uvařenou, scezenou a vychladlou čočku.
- Dále přidáme prolisovaný česnek, nasekanou jarní cibulku, vejce, sůl, pepř, majoránku a vytvoříme těsto.
- V případě potřeby malinko zahustíme špaldovou moukou nebo přidáme další vejce.
- Těsto by mělo držet pohromadě.
- Posléze vytvoříme z těsta placičky, které smažíme na oleji.
- Nakonec si připravíme salát – dáme do mísy na malé kousky nakrájenou okurku, na půlky nakrájená cherry rajčátka a polníček. Poté osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a olivovým olejem. Dobře promícháme a necháme chvíli odležet, aby se chutě příjemně propojily.
Související
-
Kopřivové lívanečky
V dalším vydání Apetýtu nabízíme recept na kopřivové lívanečky, který najdete i v připravované knize Babské rady!
-
Jemná rajská omáčka
V Apetýtu pro vás máme další chutný bezmasý recept. Tentokrát budou naší hlavní ingrediencí rajčata. Konzumovat je můžeme v různých podobách.
-
Tousty se sýrem a pórkem
Páteční Apetýt přináší bezmasé recepty. Dnes si pochutnáme na toustech. Prokazatelně se objevily už ve starém Římě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.