Zelný závitek s hovězím masem
Dnešní recept Apetýtu bude pro milovníky masa, pracovat budeme s mletým hovězím.
Recept obsahuje i zelný list a zelí stojí za malé zastavení. Staří Egypťané mu připisovali božskou moc, používali ho jako obětní dar. Ve starověkém Řecku věřili, že léčí a posiluje tělo i ducha. Moderní věda o výživě ví, že síla zelí vychází hlavně z jeho vysokého obsahu vitamínu C.
Potřebovat budete následující suroviny:
- 500 g hovězího mletého masa
- 1 kg bílého zelí
- olej
- slunečnicové semínko
- 1 kg brambor
- sůl
Postup:
- Zelné listy spaříme ve slané vodě nebo v páře a naplníme je ochuceným mletým masem se slunečnicovými semínky.
- Zabalíme je a pečeme v troubě na oleji.
- Mírně podléváme vodou nebo vývarem.
- Brambory ve slupce pečlivě omyjeme kartáčkem a uvaříme doměkka.
- Vychladlé nakrájíme na měsíčky, pokapeme olejem a pečeme v troubě dozlatova.
- Závitky podáváme přelité trochou šťávy vzniklé při pečení zelí.
Náš tip: Do mletého masa můžete přidat rýži, bulgur nebo obilné vločky. Zelný list se dá použít i kysaný.
I v tomto receptu můžete použít kvalitní produkty jihomoravských farmářů. Najdete je na webu ochutnejtemoravu.eu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.