Pochoutkový rok 2021: Druhé místo obsadila zámecky jemná dortová omáčka Marie Hostinské
Další recept do soutěže uvařila Marie Hostinská z Rychnova nad Kněžnou. Jde o dortovou omáčku s vaječným svítkem, který nahrazuje knedlík i vajíčko. Jde vlastně o jemnou koprovou omáčku, kterou si zamilovala už jako malá. Je vynikající a svítek je jemnou přílohou. Připomeňte si ho.
- 50 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 litr vody
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 špetky soli
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce převařeného octa
- 2 velké lžíce nasekaného kopru
Postup na omáčku
V hrnci necháme na mírném plamenu rozpustit máslo. Pak přidáme hladkou mouku a necháme ji opatrně vzkypět na světlou jíšku.
Pak směs zalijeme 1 litrem vody a mícháme, než směs přivedeme k varu. Provaříme aspoň 15 minut. Potom přidáme do omáčky sůl a cukr, následně přilijeme smetanu. Společně pak krátce provaříme.
Do odstavené omáčky vmícháme 2 lžíce nasekaného čerstvého (mraženého) kopru a dochutíme převařeným octem.
- 3 vejce
- 3 vrchovaté lžíce dětské krupičky
- 1 lžička soli soli
- 1 lžíce oleje
- 750 ml vody na zalití
Postup na svítek
Rozklepneme vejce, přisypeme k nim dětskou krupičku, ochutíme solí a vidličkou prošleháme.
Těsto na svítek by nemělo být moc husté. Necháme ho odležet asi 10 minut a před smažením by mělo pomalu stékat z vidličky. Pokud je řídké, přidáme ještě trochu krupičky.
Všechno těsto nalijeme do středu pánve s rozehřátým olejem a stěrkou ho rozetřeme do stran. Výška těsta by měla být asi 1 cm.
Svítek pak smažíme jako vyšší palačinku z obou stran dozlatova. Když je opečený z obou stran, zalijeme ho bohatě studenou vodou, aby se svítek úplně potopil.
Přiklopíme a necháme pod poklicí 10 minut nabobtnat. Těsto vsaje vodu. Potom odkryjeme poklici, svítek rozkrájíme na výseče, vložíme na talíř a přelijeme koprovou omáčkou.
Marie Hostinská
Recept má po své mamince, která jí ho dělávala v dětství. Je starý tedy více než 60 let. Jde o koprovou omáčku s vaječným svítkem. Ale protože ho maminka krájela na výseče jako dort a k tomu podávala jemnou omáčku, začali omáčce říkat dortová.
Paní Hostinská nás přivítala ve svém bytě v Rychnově nad Kněžnou, udělala nám úžasný závin a také chlebíčky z doma pečeného kváskového chleba. A protože se pochlubila, že nedaleko má i svou zamilovanou chalupu, přemístili jsme se na přípravu omáčku tam. Vařili jsme v překrásné scenérii podhůří Orlických hor v původní roubence. Bylo to vaření jako v pohádce.