Geniálně jednoduchá, rychlá a výtečná dýňová polévka s tymiánem od Ludmily Škardové potěší každého

Recept od Ludmily Škardové ze Zruče-Sence se stal prvním soutěžním receptem Pochoutkového roku 2023. Polévku připravíte rychle a výborně vás zasytí. Je lehce krémová s jemnou chutí po bramborách a dýni, a ovoněná tymiánem jako jarní zahrada. Navíc je bezlepková.

Postup

Ingredience
  • 1 dýně hokkaidó (1–1,5 kg)
  • 3 brambory
  • 1 cibule
  • 2 špetky pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 100 ml oleje (můžeme přidat kousek másla)
  • 4 lžíce dýňových semínek
  • 5 lžic slunečnicových semínek

Rozpůlíme dýni a nakrájíme ji na menší kousky, takové poloobruče. Zbavíme ji tuhé slupky, vykrojíme semínka a dužinu nakrájíme na kostky.

Oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky o velikosti asi 1 x 1 cm.

Cibuli nakrájíme najemno a necháme ji v hrnci na rozpáleném oleji trochu zpěnit. Když zesklovatí, přidáme tymián a brzy na to také na kostičky nakrájenou dýni a brambory. Vše společně orestujeme, aby se zelenina rozvoněla.

Směs ochutíme solí a pepřem a zalijeme ji studenou vodou, aby hladina byla asi 2 cm nad zeleninou. Zamícháme a vaříme doměkka 10–15 minut.

Nakonec polévku rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.

Semínka opražíme na sucho na pánvičce. Rozpálíme si pánev, nasypeme na ni semínka. Počkáme, až začnou prskat a poskakovat, pak je přesypeme do misky a použijeme je jako vložku do polévky.

Ludmila Škardová

Polévka je výsledkem několikaletého zkoušení. Už před lety začala s manželem pěstovat dýně a vyzkoušela z ní udělat polévku. Zkombinovala proto několik starých receptů, tak aby jim výsledek chutnal. Povedlo se. Její manžel o ni prohlašuje, že je nejlepší na světě. Nemá přitom na mysli jen svou ženu.

Oba nás přivítali rozesmátí ve dveřích svého rodinného domu, který obklopuje velká zahrada. Zahrnuli nás dobrotami všeho druhu. Pochutnali jsme si na výborné mrkvovo-celereové pomazánce, jablečném koláči i pečeném kolínku na pivu. A domů jsme si jako dárek odvezli jednu velkou dýni a sušené feferonky. Moc děkujeme.

Patrik Rozehnal a Ludmila Škardová