Kynuté knedlíky s povidly. Prostě blbouny
Tyhle nadýchané knedlíky s povidly se připravují po staletí. Čím si je posypete, je jen na vás. Cukr, skořice a máslo jsou ale asi tou nejlepší kombinací.
- 700 g hrubé mouky
- 300 – 350 ml mléka
- 1 vejce
- 25 g droždí
- 1 lžička cukru
- sůl
- švestková povidla
- Na posypání a polití: moučkový cukr
- mletá skořice
- rozpuštěné máslo
- event. nastrouhaný tvrdý tvaroh
V jedné třetině vlažného mléka rozpustíme cukr, přidáme rozdrobené droždí a vmíchánme trochu mouky. Na teplém místě necháme kvásek vykynout. Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme vejce, vykynutý kvásek a zbylým vlažným mlékem zaděláme tužší těsto. Povrch posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout.
Na pomoučeném vále rozválíme vykynuté těsto na tloušťku 1 – 2 cm a nakrájíme ho na stejné čverečky cca 7 x 7 cm. Na každý dáme kopeček povidel, zabalíme, dobře uzavřeme, aby povidla nevytekla a necháme ještě chvíli kynout.
Vykynuté knedlíky zavaříme do mírně osolené vody a vaříme pomalým varem 10 minut. Uvařené propíchneme vidličkou, aby z nich vyšla pára. Každou porci posypeme moučkovým cukrem a skořicí, polijeme rozehřátým máslem. Místo skořice můžeme použít strouhaný tvrdý tvaroh.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka