Plněné bramborové placky. Udělejte jich raději víc, budou rychle mizet

Největší audioportál na českém internetu

Plněné bramborové placky | Foto: Mirka Kuntzmannová, Český rozhlas

Plněné placky jsou vynikající. Pokud chcete dodržet půst, vynechte masovou náplň

Recept je důkazem toho, že se můžeme dobře najíst i za málo peněz. V podstatě jde o škubánkové těsto, které budeme opékat či smažit. Kdo by chtěl dietnější formu tohoto pokrmu, může placičky péct v troubě nebo v horkovzdušné fritéze.

Ingredience
  • 1 kg brambor
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g uzeného masa nebo uzeniny
  • sůl
  • sádlo nebo olej na smažení

Oloupané, omyté, na větší kousky nakrájené brambory dáme vařit do mírně osolené vody. Jakmile jsou brambory měkké, odlijeme stranou asi polovinu slité vody, brambory zasypeme moukou a obrácenou vařečkou uděláme několik otvorů až po dno. Přiklopíme poklicí a necháme 7–10 minut propařit. Potom brambory rozšťoucháme a důkladně propracujeme s moukou. Je-li těsto příliš tuhé, přilijeme trochu vody z brambor a podle chuti dosolíme. Těsto rozdělíme na stejné dílky, na pomočeném vále je zploštíme, do středu dáme kousek masa nebo uzeniny a dobře uzavřeme. Zmáčknutím vytvoříme placičky, které smažíme v rozpáleném tuku dozlatova. Osmažené položíme na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk. Podáváme s čerstvou nebo i nakládanou zeleninou, kdo má rád, může použít i některou oblíbenou studenou omáčku nebo dip.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.