Šmigrustovka. Velikonoční polévka

Největší audioportál na českém internetu

Polévka šmigrustovka | Foto: Mirka Kuntzmannová, Český rozhlas

Po pomlázce se tahle vyprošťovací polévka možná bude hodit

Recept pochází z Moravy. Název je odvozený od slova šmigrus, což je krajové označení pro velikonoční pomlázku.

Ingredience
  • 300 g uzeného masa (krkovice, libový bůček, rolovaná plec)
  • 2 nožičky pikantní paprikové klobásy
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • cca 2 – 3 lžíce hladké mouky
  • 4 vejce vařená natvrdo
  • strouhaný křen, množství podle chuti
  • pažitka nebo nať lahůdkové cibulky
  • sůl

Uzené maso uvaříme v cca 1 – 1 ½ litru vody. Měkké vyjmeme a nakrájíme na kostičky. Klobásu nakrájíme na kolečka, vložíme do vývaru a krátce povaříme, poté přidáme nakrájené maso a zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou mouku. Krátce povaříme, podle chuti dosolíme. Před podáváním vložíme do každého talíře rozpůlené vařené vejce, zasypene čerstvě nastrouhaným křenem a dozdobíme nakrájenou pažitkou či naťovou cibulkou.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.