Vařená vejce s hořčicovou omáčkou. Bude vám chutnat teplá i studená

Vajíčkové saláty, plněná vejce, vaječné pomazánky či tlačenka, to jsou nejčastější dobroty pro likvidaci vařených vajec. Pochutnáme si i na báječné hořčicové omáčce, kterou servírujeme k vajíčkům natvrdo. Ať si dáme omáčku teplou nebo studenou, bude vždycky lahodná.

Ingredience
  • 8 vajec natvrdo vařených
  • 2 středně velké cibule
  • 5 PL másla
  • 3 PL hladké mouky
  • 250 ml zeleninového vývaru (může být i z kostky)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 PL hořčice (nejlépe bylinkové)
  • worchesterská omáčka
  • mletý pepř, sůl, pažitka nebo petržel

Na másle necháme zesklovatět cibuli, pak přidáme mouku a za stálého míchání necháme zrůžovět. Potom přilijeme studený zeleninový vývar a mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Chvíli povaříme, pak přidáme hořčici a smetanu, sůl, mletý pepř, podle chuti worchesterskou omáčku a ještě 10 minut provaříme.

Oloupaná uvařená vejce podélně rozpůlíme, přelijeme omáčkou, kterou můžeme, ale nemusíme přecedit a posypeme najemno nakrájenou pažitkou nebo petrželkou.

Podáváme s vařenými bramborami nebo jen s pečivem. Tato omáčka je lahodná jak teplá, tak studená.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.