Nosíte na sobě reflexní prvky? Jako chodec patříte mezi nejohroženější skupinu silničního provozu

10. únor 2016

Počty obětí dopravních nehod v Olomouckém kraji za uplynulý rok opět stouply. Jednou z nejohroženějších skupin v silničním provozu jsou chodci. Pro ty platí od letošního roku nový zákon.

Každý sedmý člověk u nás zemře při dopravní nehodě coby chodec. Z nich pak každý osmý mimo obec. Na tato varující čísla upozorňoval už od podzimu BESIP, který se zaměřil na viditelnost chodců v kampani „Vidíme se?“.

Kampaň pokračuje druhou vlnou i v těchto měsících, kdy už vstoupil v účinnost zákon, který zavedl pro chodce povinné používání reflexních prvků mimo obce.

„Chodci mají být vybaveni reflexními doplňky tak, aby byli vidět v těch místech, kde nesvítí veřejné osvětlení, a jdou po komunikaci, kde není chodník. Apeluji na lidi. Buďte rozumní, nebuďte úzkoprsí, nedodržujte to jen mimo obec, ale všude tam, kde je tma. Já děkuji všem, kteří chodí po Olomouci a mají na rukávech, batozích nebo taškách sklapovací reflexní pásky a jsou vidět,“ říká krajský koordinátor BESIPu Miroslav Charouz.

Ten radil a odpovídal na dotazy posluchačů v Dobré radě Českého rozhlasu Olomouc. „Preventivní pracoviště všech ředitelství policie jsou vybavena reflexními páskami. Pokud například senioři potkají kteréhokoli dopravního policistu, měl by v těchto dnech mít u sebe zásobu těchto pásek. Rozdáváme je na besedách. Zakoupit se dají v cyklosportech, na poštách a dokonce i v některých večerkách,“ připomněl Charouz.

Od ledna roku 2016 platí i novelizované dopravní značky. Novelu silničního zákona najdou zájemci dobře zpracovanou také na stránkách www.ibesip.cz.

autor: pis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.