Nová budova pro seniory v Mohelnici může otevřít. Spor města se zhotovitelem ale nekončí

16. prosinec 2019

Po týdnech nejistoty se dočkají klienti domova pro seniory v Mohelnici otevření nové budovy v Lidické ulici. Na spuštění provozu čekali tři čtvrtě roku. Práce na přístavbě stávající budovy zařízení totiž nejdřív nabraly skluz. Chvíli před dokončením se pak zastavily úplně, kvůli sporu radnice se zhotovitelem. 

„Vše máme nachystáno, máme všechno hotové,“ říká ředitel mohelnického domova pro seniory Karel Junek při kontrole pokojů nové přístavby pro dvacítku klientů. První z nich se začnou plnit začátkem ledna. „Vidíte, že už máme povlečeno. Stačí, aby přišel pán nebo paní a může využívat našich služeb,“ říká ředitel.

Na otevření budovy čekali senioři od března. Někteří už se ho podle Junka nedožili. Kvůli sporu mohelnické radnice se stavební firmou navíc hrozilo, že lůžka zařízení zůstanou prázdná ještě další měsíce. „Pro nás je důležité, že máme tu budovu a klienti do ní mohou nastoupit. Budou ve svém a bude o ně postaráno,“ dodává ředitel.

Spor vedení města se zhotovitelem se naplno rozhořel na podzim těsně před dokončením stavby. Firma totiž kvůli neprodloužení termínu odstoupila od smlouvy a poslední práce nedodělala. Podle starosty Pavla Kuby z uskupení Mohelnická demokracie tím městu vznikla přibližně milionová škoda. „Firma se rozhodla ty práce ukončit, tak jsme se rozhodli to převzít, zkolaudovat. Samozřejmě tam vznikly nějaké náklady s provozem, vytápěním, zaměstnanci, takže to budeme muset firmě vyčíslit,“ říká starosta.

Město zároveň trvá i na zhruba pětimilionové pokutě, kterou zhotoviteli udělilo za údajnou změnu subdodavatele. Podle generálního ředitele firmy Prukon Marka Cíchy neoprávněně. Cícha zároveň tvrdí, že mohelnická radnice v řešení celé situace pochybila a firmu veřejně poškodila. „Stále tvrdíme, že stanovená pokuta je neoprávněná. Podali jsme žalobu a podnět k prošetření postupu města. Budeme trvat na veřejné omluvě místostarostky a starosty,“ uzavírá Cícha.

Spor kvůli více než dvacetimilionové zakázce tak pravděpodobně bude mít soudní dohru.

Spustit audio