Nová generace věří v krejčovinu. S čím jdou návrháři do soutěže na Mercedes-Benz Prague Fashion Week?

13. březen 2019

Za necelé dva týdny startuje nejsledovanější česká módní událost – Mercedes-Benz Prague Fashion Week. Tentokrát obsadí pražskou Kotvu a představí známé tváře i nové talenty módního designu. Oslovili jsme návrháře, kteří se dostali do finále talentové soutěže Van Graaf Junior Talent. Všichni čtyři vyznávají precizní krejčovinu a chtějí se dostat mezi českou špičku. Jaký je jejich přístup k módě a jaké kolekce chystají?

Boris Král se už na přehlídkách Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku představil jako model. Předváděl pro jednoho z nejznámějších českých designérů Jakuba Polanku, ale také pro spolužáky ze zlínského Ateliéru designu oděvu na UTB Michaelu Hriňovou (AiM), Lukáše Krnáče, Vivien Babicovou a Kristýnu Coufalovou. Spolužákům také často pomáhá se šitím kolekcí. „Aktuálně jsem pomáhal jako technolog a krejčí Honzovi Černému, je to pro mě moc krásná spolupráce, při které se od sebe navzájem hodně naučíme. Úžasná pro mě byla také loňská stáž u Jakuba Polanky,“ popisuje Boris Král. Kde se naučil tak dobře šít, jaké má ambice a čím ho fascinuje silueta diorovského New Look? Poslechněte si v rozhovoru Modeschau.

Adam Grmolec je nejmladším z letošních finalistů Van Graaf Junior Talent. Je ve čtvrťáku Střední školy designu a módy v Prostějově a připravuje se na maturitu. Zásadní pro něj je zvládnutá krejčovina, při navrhování vychází z konstrukce oděvů. Do soutěže se přihlásil s tím, že se chce seznámit s novými lidmi: „To, že jsem ve finále, že jsem se dostal do velkého módního světa, je pro mě neuvěřitelné překvapení. Mám z toho velkou radost! Chystám kolekci dámských společenských modelů. Vycházím při tom z pánského saka, které je mistrovským kouskem ohledně ušití a krejčoviny,“ popisuje Adam Grmolec. Jaké má plány a ambice a co obdivuje na práci Rafa Simonse? Poslechněte si v rozhovoru Modeschau.

Denisa Dovalová (SS 19): finalistka Van Graaf Junior Talent na MBPFW 2019

Bezesporu nejzkušenější je ze všech finalistů soutěže Denisa Dovalová, absolventka zlínského Ateliéru designu oděvu, která absolvovala stáž u Iris van Herpen a už dva roky působí s vlastním ateliérem v Praze na volné noze. K jejím úspěchům patří výhra Black Card v rámci dnes už neexistujícího fashion weeku pod hlavičkou Unique. „Všechny prototypy si striktně šiju sama, ačkoliv hluboce respektuju a při další produkci využívám služby skvělých krejčových. Designér potřebuje umět šít, bez toho nemůže být skutečně kreativní. Pak musí jen kopírovat nebo interpretovat nápady švadlen. Něco jiného jsou designéři, kteří na to už nemají čas, to je jiná věc. Ale ti, kdo si od začátku své návrhy nechávají šít jinými, pro mě nejsou designéři, ale stylisté,“ říká Denisa Dovalová. Jakou kolekci chystá na soutěžní přehlídku a proč se zrovna teď odhodlala k přihlášení do Van Graaf Junior Talent? Poslechněte si v rozhovoru Modeschau.

Adam Grmolec - finalista Van Graaf Junior Talent na MBPFW 2019

Čtvrtým finalistou Van Graaf Junior Talent je student UMPRUM Jakub Patka. Připravuje dramatickou pánskou kolekci o teenagerské lásce, zlomeném srdci a hledání identity. Soutěžní přehlídka se uskuteční v neděli 24. března od tří odpoledne na hlavním mole MBPFW v obchodním domě Kotva. Vítěz soutěže získává vedle finanční podpory na další kolekci také záruku účasti na podzimním vydání Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku. Podrobné info o programu pražského týdne módy najdete na webu.

Playlist:

Amaru – Goyard
Aggromance – Escapate Conmigo
Choir Boy – Blood Moon
Miracles – Ice Riddim
Nick León – Totem
Mechatok – All My Time
Bad Gyal – Blink

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.