Nová inscenace slovenské Státní opery je rychlokurzem Verdiho tvorby

23. říjen 2013

Ke 200. výročí narození Giuseppe Verdiho připravila Státní opera v Banské Bystrici mimořádný projekt. V premiéře tam uvedli multižánrovou inscenaci Verdi zaměřenou na životní osudy slavného autora.

Rigoletto, Macbeth, Othello, Simon Boccanegra, Nabucco, Trubadúr, La Traviata, Aida – to je snad nekonečný výčet Verdiho děl zastoupených v hudebně-dramatickém představení.

Určeno je všem těm, kteří mají chuť seznámit se blíže se životem italského operního velikána, s jeho tvorbou a jejím významem pro současnost.

Nová inscenace nabízí několik odpovědí, ale současně otevírá i řadu otázek. Zároveň je však výbornou příležitostí pro diváky projít jakýmsi „rychlokurzem“ Verdiho tvorby.

Režisérce Daně Dinkové, která již v minulosti zpracovala životní osudy Edith Piaf a Wolfganga Amadea Mozarta trvalo přesně jeden rok, než zpracovala životopisný příběh Giuseppe Verdiho. Informace o jeho životě hledala přímo v Itálii.

Podle Dinkové, která si podrobně prostudovala i Verdiho osobní korespondenci, to byl člověk, který prožíval velké životní drama.

Inscenace Verdi je žánrově pestré dílo, které nepochybně osloví nejen příznivce opery, ale i milovníky tance a činoherního divadla.

autor: mst
Spustit audio