Nová kniha Lenky Chalupové popisuje události konce války na Přerovsku

10. říjen 2020

Na pultech knihkupectví se objevila tento týden nová kniha přerovské spisovatelky Lenky Chalupové. Má název Kyselé třešně a vyšla při příležitosti 75. výročí konce druhé světové války. Tehdejší události v Přerově a okolí autorka popisuje. Vzpomíná bombardování Lověšic, Přerovské povstání, ale taky poválečné vyřizování účtů na Švédských šancích.

„Rozhlédne se a riskne to. Srdce má až v krku, když se belhá náměstím. U pošty zpomalí, zdá se mu to tak bezpečnější. Do kostela zbývá pár kroků,“ ukázku z kapitoly označené datem 1. květen 1945 autorka knížky Lenka Chalupová nevybrala náhodou. Právě tento den ve městě vypuklo povstání, které odstartovalo sérii dalších protiněmeckých protestů v tehdejším Československu.

„Celý příběh stojí na reálných historických základech, byť je to tedy fikce, ale historické eálie jsou tam pravdivé. Ty jsem hledala nejen v kronikách (kronika města Přerova, kronika místní části Lověšice, školní kronika Lověšice), ale některé věci jsem musela konzultovat s místními historiky,“ přibližuje autorka.

Lenka Chalupová s knihou Kyselé Třešně

Přerovské přednádraží, továrna na výrobu zbraní nebo služebna gestapa. To jsou místa, kde se děj knihy odehrává. Autorka nevynechala kopec i Švédské šance nad nedalekými Lověšicemi, kde se stala jedna z nejsurovějších poválečných hromadných vražd. Pro název knihy Kyselé třešně ji inspirovala třešňová alej, která tam stojí dodnes.

„Kniha začíná tím, že pan učitel Petr Skála jde s dětmi v červnu roku 1944 na Švédské šance, aby si tam natrhali sladké třešně. A když tam chtějí jít ve stejný čas, ale o rok později, tak je pan učitel odrazuje tím, že letos, tedy v tom roce 1945, jsou tam třešně kyselé. Na rozdíl od školáků totiž ví, jaká hrůza tam proběhla a že pod třešňovou alejí je hromadný hrob,“ dodává Chalupová.

Lenka Chalupová při práci na své knize nevycházela jen z kronik nebo konzultací s historiky. Zásadní pro ni byly také rozhovory s lověšickými pamětníky. „Byli upřímní a vyprávěli mi o tom, jak to v Lověšicích za války vypadalo. Samozřejmě, že řeč musela přijít i na Švédské šance, nicméně tomuto tématu se trošičku vyhýbali, protože jim bylo nepříjemné vzpomínat na to, co museli zažívat jejich sousedé, otcové nebo dědové,“ uzavírá autorka.

Oficiální křest knihy by se měl konat 3. listopadu v slavnostní zámecké síni přerovského zámku.

autor: kra
Spustit audio