Nová okna, střecha i fasáda. Nádraží v Lipníku a v Přerově procházejí rozsáhlou rekonstrukcí

13. listopad 2017

Na nádražích v Lipníku nad Bečvou a v Přerově začaly opravy výpravních budov. Hotové mají být do konce příštího roku a náklady Správa železniční dopravní cesty odhaduje na 33 milionů korun. Zatímco v Přerově musí železničáři veškeré práce konzultovat s památkáři, protože jde o památkově chráněný objekt, v Lipníku už dělníci začali s demolicí.

Martina Střelecká je studentka, která chodí na vlakové nádraží v Lipníku každý den, dojíždí totiž do školy v Přerově. Postává na nástupišti, čeká na vlak a pozoruje dělníky, kteří rozebírají dřevěné přístavky u hlavní budovy. „Jsem fakt ráda, že to konečně začali opravovat, protože to tu vypadá hrozně,“ komentuje.

Jednopatrová výpravní budova lipenského nádraží je stará téměř 200 let. Poslední desítky let ale chátrá. „Je to téměř největší ostuda v našem městě, které je městskou památkovou rezervací a poměrně zajímavým turistickým cílem,“ myslí si starosta Miloslav Přikryl z Unie pro Lipník. Přivítal proto, když České dráhy budovu převedly na Správu železniční a dopravní cesty.

Ta se ji teď rozhodla opravit. Investovat do ní chce 15 milionů korun. „Rekonstrukce zahrnuje zateplení celého vnějšího pláště, kompletní výměnu oken a dveří a opravu střechy. Projekt také počítá s vybudováním zázemí pro cestující v podobě nových pokladen a vestibulu,“ uvedla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Výpravní budova - nádraží Lipník nad Bečvou

Opravy čekají také památkově chráněnou výpravní budovu vlakového nádraží v Přerově. Postavená byla na konci 19. století. Památkář Miroslav Papoušek pro práce stanovil přísné podmínky. Obnovit chce především vzhled fasády na prvním nástupišti a vyměnit okna a dveře v celé budově. „V současné době jsou tam paneláková výklopná okna, což je vzhledem k významu budovy velice dehonestující,“ dodává Papoušek.

Dělníci by opravy nádražních budov v Lipníku i Přerově měli mít hotové do konce příštího roku.

autor: kra
Spustit audio