Nová poštovní známka s covidovou tématikou. Předlohu namalovala desetiletá školačka z Hranic

4. prosinec 2021

Obrázek desetileté školačky Elen Kubíčkové z Hranic s názvem „Očkování - dezinfekce“ se stal předlohou nové poštovní známky. Uspěla s ním na československé výtvarné přehlídce na téma „BOJ S PANDEMIÍ“, kterou vyhlásila mimo jiné pražská Univerzita Karlova a ministerstvo školství. Sešlo se v ní několik stovek kreseb.

„Na jaře, když jsme ten obrátek měli namalovat, tak se nemluvilo o ničem jiném než o tom, že musíme dodržovat opatření – očkovat se, dezinfikovat si ruce. A tak mě napadlo, že bych namalovala buňku koronaviru, dezinfekci a injekční stříkačku s očkováním uvnitř,“ popisuje usměvavá blonďatá Elenka Kubíčková svůj obrázek.

Na obrázku možná až netypicky převažují barvy jako modrá, zelená nebo oranžová. „Já jsem na takové veselé barvy,“ dodala. Na svém obrázku pracovala doma během distanční výuky. „Měla jsme na to klid a nikdo mě nerušil. Radila jsem se s paní učitelkou, jak by to mohlo vypadat,“ dodala vítězka soutěže. „Elenka měla více variant, ale tohle je ta první, že?“ mrkne na Elenku učitelka výtvarného oboru Základní umělecké školy v Hranicích Eva Vojtěšková.

Díky čemu podle Vojtěškové Elenka se svým obrázkem vyhrála? „Elenčin motiv je velice jednoduchý a úderný poselstvím, které přináší. Ostatní práce byly hodně složité a realitistické, tohle bylo na poštovní známku, pro svoji jednoduchost, vhodnější,“ myslí si Vojtěšková, která má z úspěchu své žačky velkou radost. „Pro nás je to ocenění pro všechny, pro celý kolektiv, pro celou školu,“ těší ji.

Elenka ale nebyla jediná, které se zadařilo. „Této konkrétní soutěže se účastnilo zhruba dvacet dětí a umístilo se pět z naší školy. Děti postoupily na mezinárodní československou výstavu v Praze,“ říká Vojtěšková. Pokud to situace dovolí, tento hezký úspěch si v hranické umělecké škole připomenou i na vánočním večírku. „Tam to oslavíme,“ usmívá se Vojtěšková.

A co mladá vítězka a její ocenění v podobě poštovní známky? Zatím ji na žádný dopis nenalepila. „Mám ji schovanou,“ svěřila se Elenka Kubíčková.

autor: kra
Spustit audio