Nová protipovodňová opatření chrání Rapotín a Vikýřovice před velkou vodou

8. říjen 2021

Až před padesátiletou vodou by měla být nově chráněna velká část obyvatel a majetku v Rapotíně a Vikýřovicích na Šumpersku. Po třech letech tam skončily práce na protipovodňových opatřeních za zhruba 400 milionů korun. Dělníci je postavili na zhruba 2,5 kilometrovém úseku řeky Desné.

Nová protipovodňová opatření v Rapotíně

„Jsme na soutoku řek Desné a Merty v posledním povodňovém parku, který máme označený číslem pět. Vidíme zde štěrkové lavice, nové kamenné záhozy. Stojíme na hrázi, která je tu proto, aby nenatekla voda do vesnice. Pokud by protékala povodňová vlna, tak se celý tento prostor naplní vodou,“ popisuje vedoucí odboru životního prostředí rapotínského úřadu Lenka Zindulková. V místě, kde stojíme, jde především o takzvaná přírodě blízká protipovodňová opatření. „V povodňových parcích byla udělána náhradní výsadba. Jsou zde broukoviště pro hmyz a plaziště pro obojživelníky,“ pokračuje Zindulková.

V místech, kde řeka Desná protéká přímo kolem domů, pak bylo potřeba zpevnit koryto a postavit betonové zdi. Právě to byly práce, které nejvíce omezovaly místní obyvatele. Ti si teď proto konečně oddechli.

„Jsem samozřejmě ráda. Neustále cizí lidé a hluk,“ popsala například mladá maminka.

Stavební ruch se ale k řece Desné za čas vrátí, už teď se totiž připravuje další etapa protipovodňových opatření.

„Na tuto fázi opatření na řece Desné naváže další, která bude spočívat opět ve vybudování protipovodňových opatření v obcích Rapotín a Vikýřovice. Tato etapa se v současnosti projekčně připravuje,“ dodává Petr Chmelař z Povodí Moravy, které na celém projektu spolupracuje.

Spustit audio