Nová terénní odlehčovací služba na Kojetínsku pomůže lidem s péčí o nemohoucí

12. leden 2018

Ulevit rodinám pečujícím o nemohoucí chce nově terénní odlehčovací služba na Kojetínsku. V regionu dosud žádná podobná služba nebyla. Aby vůbec mohla vzniknout, složilo se na výdaje 17 obcí z regionu.

„Buď stále s námi, abychom šli po cestách, které vedou k tobě,“ místní farář žehná nově otevřené terénní odlehčovací službě v Kojetíně. A pracovníci charity slaví, podařilo se jim totiž po letech péči v regionu prosadit.

„Služba bude pomáhat seniorům nebo lidem od 19 let se zdravotním postižením, kteří nejsou soběstační,“ vysvětluje Světlana Němčáková z kojetínské charity.

O nemohoucí se starají jejich rodiny, kterým často nezbývá čas na nic jiného, a tak podle Němčákové propadají beznaději. „Je potřeba těmto rodinám pomáhat. Měli jsme tady starší manžele. Jejich dcera řekla: ‚Kdybych vás nenašla, tak už bych šla do psychiatrické léčebny, protože už jsem to vůbec nezvládala.‘ A takových případů je opravdu mnohem víc,“ popisuje.

Do projektu se zapojilo 17 obcí

Zkušenosti s domácí péčí o příbuzného má i starostka Srbců na Prostějovsku Jana Přecechtělová zvolená za Starosty a nezávislé. „Nedávno jsem prošla podobnou situací, kdy jsme s manželem opatrovali jeho maminku. Měli jsme ji doma půl roku jako ležáka. Můžu říct, že to byla 24hodinová péče, kdy jsme neměli nikoho na vystřídání, na pomoc, byli jsme na to sami dva a do toho roční dítě. Jsem velmi nadšená, že se našli lidi ochotní dělat něco pro druhé,“ uvedla starostka.

Právě starostové obcí v regionu se domluvili a chybějící službu pomohli založit. Obce totiž bez ohledu na to, jestli bude charita pečovat právě o jejich obyvatele, budou každoročně přispívat. „Stali jsme se společníky této akce, jsme ale těmi nejmenšími. Náš příspěvek je spíše symbolický, nicméně náš zápal pro věc je o to větší,“ dodává Přecechtělová.

autor: tas
Spustit audio