Nová vyhláška zakáže žebrání ve vybraných lokalitách Prostějova

6. září 2022 12:30

Prostějovské zastupitelstvo v úterý schválilo vyhlášku, která v některých částech města zakazuje žebrání. Omezení bude platit například v okolí vlakového nádraží či supermarketů, na náměstích i v parcích, kde lidé bez domova po kolemjdoucích často požadují peníze, a to i nevybíravým způsobem. 

Podle radních by nová vyhláška měla snížit četnost případů žebrání v Prostějově. Obecně závazná vyhláška začne platit 15. dnem po dni vyhlášení.

Ředitel Městské policie Prostějov Libor Šebestík v pondělí zastupitelům řekl, že díky nové vyhlášce budou moci strážnici odebírat vyžebrané peníze. Lidem, kteří se peněz dožadují, bude navíc ve správním řízení hrozit pokuta. „Největším trestem pro ně ale bude, že pokud budou vymáhat peníze či různé věci po občanech, tak jim je zabavíme a propadnou městu,“ podotkl Šebestík, podle kterého se toto opatření v jiných městech osvědčilo.

Dopita: Žebrání se rozmáhá nejen kolem nádraží

Opoziční zastupitel Pavel Dopita (SPD) upozornil, že žebrání se rozmáhá nejen u prostějovských nádraží, ale i v okolí supermarketů. Schválená vyhláška proto zakazuje žebrání i v okruhu 100 metrů kolem velkoplošných prodejen a obchodních domů.

U prodejny Lidl jsem byl nedávno nevybíravým způsobem požádán o peníze. Dříve bezdomovci žebrali tiše, nyní se peněz dožadují hlasitěji. U mě dotyčný neuspěl, ale pokud tam bude dítě nebo žena s kočárkem, tak ti pro zachování klidu často peníze dají. Bezdomovce tak utvrdí v tom, že jejich agresivní chování nese ovoce,“ podotkl.

Zdroj: ČTK

Spustit audio