Nová výstava přerovského muzea vypráví příběhy z pravěku a vyvrací také mýty o lovu mamutů

23. říjen 2018

Příběhy z pravěku, to je téma nové výstavy přerovského Muzea Komenského. Archeologové se tentokrát zaměřili na příběhy a vzácné nálezy z nejbližšího okolí, například 5000 let starý pohřeb ženy z pravěké osady poblíž obce Hlinsko. Vůbec poprvé tady veřejnosti představí aktuální výsledky laboratorních analýz kostí této tajemné ženy.

Když zemřela, bylo jí maximálně 40 let. Mezi lidmi, se kterými žila, měla výsadní postavení. Pohřbili ji totiž uprostřed jejich osady. S kurátorem Alešem Drechslerem se teď díváme do repliky 5000 let starého hrobu ženy, který jeho kolegové našli poblíž Hlinska u Lipníka nad Bečvou.

„Je skutečně autenticky vytvořen podle nálezové situace. Původně byl ještě obložen valem z kamenů. Víme s jistotou z dalších analýz, že nepocházela z větší vzdálenost, že se opravdu narodila v blízkosti toho hradiska v Hlinsku, a zejména že trpěla celou řadou vad a nebyly to vady, ke kterým by došla v průběhu svého života, ale potýkala se s nimi od narození. Její pohřeb ukazuje, že její současníci jí přiznávali nějaké kvality, byla velmi výjimečným jedincem, který měl v životě nějakou výjimečnou roli,“ vysvětluje Drechsler.

100 let od vydání Lovců mamutů

A právě příběh této ženy se kurátoři výstavy snaží přiblížit – na základě nových vědeckých analýz, pomocí 3D rekonstrukcí, a dokonce i komiksem. Pravěkých příběhů si tady návštěvníci můžou připomenout více, třeba prostřednictvím svazků Eduarda Štorcha. Kurátorka Markéta Straková ale tentokrát chce vyvrátit jeho nejčastější omyly spojené s tímto obdobím: „Obligátně lov mamuta do jámy, naprostá hloupost. Do permafrostu nevykopete jámu. Ve chvíli, kdybych strávila desítky let kopáním jámy, tak on tu jámu prostě obejde.“

Výstava návštěvníkům přiblíží i období eneolitu, spatřit budou moci jeden z největších bronzových pokladů z Přerovska nebo poznat oblečení a výstroj Germánů a Keltů. „Tento štít je dřevěný a je potažený hovězí nebo kozí kůží i s chlupy a okovaný. Máme ho půjčený z Moravského zemského muzea v Brně spolu s ostatními replikami oděvů, šperků muže a ženy,“ říká Markéta Straková.

Výstava v Muzeu Komenského začíná 1. listopadu a potrvá až do konce března.

autor: kra
Spustit audio