Nové cesty, osvětlení i skatepark. Městský park v Přelouči se letos výrazně promění

6. březen 2024 08:33

Areál městského parku v Přelouči a jeho sousední plochy čekají letos další změny. Po loňských protipovodňových úpravách koryta Švarcavy a budování nových mostků, se v dubnu pod kopec pod Občanskou záložnou znovu nastěhují stavbaři. Radnice místním slibuje, že odpočinkový areál tak projde výraznou proměnou k lepšímu.

Po loňské obnově koryta Švarcavy a budování nové kanalizace, je v městském parku stále několik  nedotažených věcí. Jednou z nich je horní a spodní část parku, na které léta nikdo nesáhl, to se ale v dubnu změní. Město tam plánuje udělat nové mlatové a dlážděné cesty, lavičky a veřejné osvětlení. Zakázka je už vysoutěžená a radnice za ni utratí asi 9 milionů korun.

Úpravy Sportovní ulice

Zároveň s úpravami parkové části areálu začne také kompletní obnova přilehlé Sportovní ulice. „Jsou to dvě spojené nádoby a díky tomu také vzniknou parkovací místa u všech sportovišť. Vznikne tam velký skate park, který by měl splňovat veškeré parametry. Budou tam dětská hřiště. Snad se povede i veřejné ohniště a možná tobogán,“ plánuje starosta Martin Šmíd (Koalice občanů Přelouče).

Městský park v Přelouči

Sportovní ulice je důležitou příjezdovou komunikací k městským sportovištím, vloni ji museli stavbaři z části rozkopat kvůli stavbě kanalizace. Obnova ulice tak bude finančně náročná. Město zakázku vysoutěžilo za přibližně 20 milionů korun. Ulice dostane nový povrch, vzniknou tam nové chodníky, parkovací stání, dále točna pro autobusy sportovních klubů a taky nové veřejné osvětlení. Práce by měly začít v dubnu a skončit v říjnu.

Nový betonový skatepark

Souběžně s rekonstrukcí zelených partií parku a Sportovní ulice bude město na volné ploše uprostřed areálu stavět úplně nový betonový skatepark za asi 10 milionů, případně další atrakce.                

Podle starosty Šmída by obnova parku a okolí měla být hotová letos v říjnu. A jak potvrdil, stavební práce budou pro místní znamenat i určité komplikace při cestě přes park nebo k místním sportovištím. Konkrétní podobu omezení bude město průběžně zpřesňovat podle postupu stavby.

Úpravy koryta Švarcavy v městském parku v Přelouči
autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související