Nové oběžné kolo pro elektrárnu Dlouhé stráně je na svém místě. V plném provozu bude v listopadu

10. říjen 2018

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách běží už několik týdnů v omezeném režimu. V provozu je podle jejího vedení pouze jedna z tamních turbín. Ta druhá čekala na nové oběžné kolo. Nová technologie má podle energetiků mnohem vyšší výkon. Ročně vyrobí až o 7 miliónů kilowatthodin energie víc než původní oběžné kolo. Tolik elektřiny spotřebuje asi 3000 domácností za rok.

„Tady jsme na podlaží víka turbíny. Hluk je tady vyšší, protože druhý stroj je v provozu,“ upřesňuje ředitel elektrárny Dlouhé stráně Vítězslav Chmelař. Teď podle něj běží elektrárna takzvaně na půl plynu. Deset metrů pod námi vidíme skupinu montérů. „Oni položí oběžné kolo na manipulační vozík, kterým zajedou pod tu hřídel turbíny, tam si to vlastně přizvednou a namontují to,“ vysvětluje Chmelař.

Kolos o váze 40 tun doputoval do elektrárny zhruba v polovině září. Od té doby byl složený ve strojovně a teď už je oběžné kolo na svém místě. A tato operace nebyla podle mluvčího skupiny ČEZ Vladislava Sobola vůbec snadná. „Podílejí se na tom nejlepší montéři,“ zdůrazňuje.

Největší v Evropě

V přečerpávací vodní elektrárně jsou aktuálně dvě turbíny, konkrétně jsou to Francisovy turbíny a jsou největší v celé Evropě. „Proto bylo celé to dílo unikátní. Takové kolo se nevyrábí každý den. Naposledy jsme tady měnili kolo na prvním soustrojí, to bylo před šesti lety,“ dodává Sobola.

Ve strojovně potkávám Miroslava Lipenského z dodavatelské firmy, který má v rukou speciální krabičku, a jak mi prozrazuje, je to dálkové ovládání jeřábu. „Už jsme to jednou dělali, ale předtím dálkové ovládání nebylo, dělalo se to přímo z té kabiny. To bylo náročnější, protože musela být vysílačka dole, vysílačka nahoře. Pokyny se dávaly zespoda, takže ten jeřábník to měl náročnější,“ popisuje montér.

Jeden den stačil energetikům, aby namontovali oběžné kolo na své místo. Teď ho čekají testy. Podle ředitele elektrárny poběží až někdy v průběhu listopadu.

autor: aja
Spustit audio