Nové stacionární radary mají zvýšit bezpečnost ve třech místních částech Přerova

15. září 2018

Jsou dvouplášťové, odolné proti vandalismu, neprůstřelné. A měly by přinutit řidiče stáhnout nohu z plynu. Řeč je o nových stacionárních radarech, které budou hlídat rychlost projíždějících aut v Přerově.

Jejich zkušební provoz na výpadovkách na Radslavice, na Lipník nad Bečvou a směrem na Zlín začíná dnes.  Na překročení rychlosti budou řidiče dva týdny jen upozorňovat. Od října už ale budou v ostrém provozu. Město kvůli novince muselo přijmout šest nových úředníků. Pořízení radarů vyšlo na více než dva miliony korun.

„Jeli hrozně rychle, asi 130 km za hodinu měli naměřenou rychlost. Vyhodili mě z cesty na chodník. Ještě, že to bylo staré auto, žigulík, který měl pevné plechy. Měla jsem polámaná žebra,“ vzpomíná Jarmila Marková na dva roky starou nehodu, která se jí stala přímo před jejím domem v Lýskách.

V nemocnici tehdy strávila tři týdny. Teď jen pár metrů od její zahrady stojí zabetonovaný nový radar. Paní Marková doufá, že pomůže zklidnit zdejší dopravu.

Další radar stojí u čtyřproudové výpadovky z Přerova směrem na Zlín. Konkrétně u odbočky do Lověšic. Právě tady za posledních pět let zemřeli dva lidé.

Radary budou snímat registrační značky aut, které pojedou rychleji než 50tikilometrovou rychlostí. Jiřina Pospíšilová vedoucí oddělení dopravně správních agend z přerovského magistrátu, musela pro své oddělení přijmout celkem šest nových úředníků, kteří přestupky řidičů budou řešit.

Zkušební provoz radarů je stanovený na dva týdny. Od začátku října pak už úředníci začnou pokuty neukázněným řidičům rozdávat bez pardonů.

„Ten systém zaznamenávání přestupků je plně automatický. Oznámení bude chodit bezdrátově přímo na náš magistrát,“ říká tajemník Petr Mlčoch.

Kromě nových statických radarů si ale řidiči v Přerově musí stále dávat pozor i na mobilní radar městské policie. Ten většinou nasazují mimo centrum.

„V těch místních částech určitě dochází k většímu překračování právě proto, že ve městě jako takovém doprava spíše stojí, než jede,“ potvrzuje zástupce velitele Miroslav Komínek.

autor: kra
Spustit audio