Nově vybudovaná naučná stezka vás provede po přírodních krásách Dačicka

24. září 2015
Česko – země neznámá

Naučná stezka okolím Dačic propojuje atraktivní přírodní lokality. Návštěvníci mohou od léta 2015 obdivovat například Toužínské stráně s výskytem ohrožených rostlin a zároveň se pokochat pohledem na památné lípy u karmelitánského kláštera v Kostelním Vydří.

Naučná stezka je dlouhá necelých 15 kilometrů a je na ní celkem 11 zastavení. Její trasa vede z centra Dačic přes takzvanou Valchu neboli jez na řece Dyji, dále přes zámecký park, zmíněné Toužínské stráně, kaskádu rybníků za dačickým koupalištěm, Kostelní Vydří, Dubovou stráň a Zahrádecký les zpět do centra města. Nenáročná stezka je určena především pro pěší, přístupná je ale i cyklistům.

Čtěte také

Turisté se na trase mohou díky informačním cedulím seznámit se zajímavostmi jednotlivých zastavení. Na tabulích je podrobný popis daného místa, výčet živočichů a rostlin žijících v té které lokalitě a nechybí ani v poslední době stále častěji používané QR kódy.

Rybniční kaskáda

Pro koho by byla trasa stezky příliš dlouhá, neměl by si nechat ujít alespoň návštěvu Zahrádeckého lesa. Z něj se nabízí krásný výhled na město Dačice. Naprostým unikátem je pak kaskáda rybníků. Pokud budete mít trochu štěstí, můžete zde vidět spoustu chráněných živočichů, od žluvy hajní přes čolky až po vzácné druhy motýlů.

autor: Filip Černý
Spustit audio