Novela insolvenčního zákona otevřela prostor klientům, kteří doposud neměli šanci svou situaci řešit

10. červen 2019

Do oddlužení je nově možné vstoupit i s perspektivou, že lidé nezaplatí ani 30 % dlužné částky. „Navíc osoby, které mají nějaké znevýhodnění, např. formou starobního nebo invalidního důchodu II. a III. stupně, můžou oddlužení využít v kratším termínu - 36 měsíců,“ vysvětluje Ivana Vyleťalová z Člověka v tísni.

Dluhy jsou buď příčina, nebo následek těžké situace, ve které se lidé nacházejí. Část seniorů jsou např. podnikatelé z 90. let. „Jsou to lidé s podnikatelským záměrem, který se nepovel. Zůstaly jim často vysoké dluhy plus penále, a tak pro ně nebylo možné vstoupit do oddlužení,“ popisuje Ivana Vyleťalová.

Senioři se do problémů často dostávají na základě dobrých úmyslů. Snaží se pomáhat svým dětem, např. na ně přepíšou své domy, a nečekaně se dostanou do dluhů. „Mám případ osmdesátileté paní, která přišla o střechu nad hlavou. Právě probíhá dražba nemovitosti z důvodu zadlužení, o kterém neměla tušení,“ dává příklad pracovnice olomoucké pobočky Člověka v tísni.

Novela insolvenčního zákona přináší i novou vyhlášku o exekučních srážkách, nezabavitelných částkách atd. Zvedá např. maximální částku, nad kterou exekutor sráží, dlužník bude mít motivaci vydělávat více peněz, protože mu více peněz zůstane.

autor: voj
Spustit audio