Noví majitelé bývalého mlýna v Rapotíně se rozhodli památku zrenovovat a zpřístupnit veřejnosti

20. červenec 2020

Když se manželé Křesinovi rozhodli koupit bývalé truhlářství na břehu řeky Losinky v Rapotíně, aby si v něm vybudovali netradiční bydlení, netušili, že budova ukrývá zajímavý poklad. Kdysi totiž sloužila jako obilný mlýn a noví majitelé v její původní části našli historické mlýnské kolo z konce 19. století. Díky jejich iniciativě se ho povedlo zapsat na seznam památek a pár ve svém budoucím domově plánuje provozovat i malé muzeum.

„Tohle kolo se točilo a převádělo mechanickou energii na kola s habrovými zuby,“ popisuje Jiří Křesina historické mlýnské kolo z 60. let 19. století. Hned na první pohled zaujme jeho velikost, má průměr skoro čtyři metry a navazuje na něj mohutný převodový mechanismus.

„Původně jsme uvažovali o nějakém zprovoznění v demonstrativním provozu, že by se to kolo roztočilo. Ale po konzultaci s odborníky jsme se rozhodli, že půjdeme cestou zakonzervování, protože hodnota té památky spočívá právě v tom, že je z původního materiálu,“ říká Markéta Křesinová s tím, že mlýnské kolo čekají nákladné restaurátorské práce. To sice pro manžele znamená mnoho starostí, přesto jsou ale rádi, že se na seznam památek dostalo.

„Vodní kolo s atypicky řešenou převodovou soustavou představuje unikátní technické zařízení, které se dochovalo v autentické podobě na původním místě, čímž se v rámci České republiky řadí mezi ojedinělé technické památky svého druhu,“ doplňuje mluvčí olomoucké pobočky Národního památkového ústavu Vlastimil Staněk.

Původní obilný mlýn už kromě historického kola v podstatě nic nepřipomíná. Bývalý majitel navíc v devadesátých letech celou budovu přestavěl a nějakou dobu tu fungovalo truhlářství. Manželé Křesinovi teď chtějí její historii znovu oživit. Založili proto spolek s názvem Nemeleme. „Chystáme se vytvořit nějaký projekt, který by obecně oživil tu památku a vlastně celkově oživil to místo bývalého mlýna,“ uzavírá Jiří Křesina.

Rekonstrukce bývalého mlýna nejspíš potrvá několik let. Historické kolo si ale lidé budou moct prohlédnout ještě letos o prázdninách. Na poslední srpnovou sobotu totiž manželé Křesinovi chystají den otevřených dveří.

Spustit audio