Novoroční vycházka s historikem Milanem Tichákem: Sraz byl u kina, kam chodily tisíce lidí

10. říjen 2017

Jak tradice velí, sešli se v neděli po obědě členové Vlastivědné společnosti muzejní v Olomouci a další lidé, kteří mají zájem o historii krajské metropole, aby se vydali na novoroční vycházku s populárním historikem Milanem Tichákem.

Vycházky si získaly velkou oblibu

„Přestože bylo mrazivé počasí, sešla se opět velká spousta lidí. Když jsme začínali před šestnácti lety u Jihoslovanského mauzolea, přišlo nějakých třicet lidí. Od té doby si vycházky získaly své jméno a tradici, teď míváme účast mezi stem a dvěma sty návštěvníků. Letos jsme jich napočítali asi sto sedmdesát,“ říká Ján Kadlec, předseda společnosti, která pro své členy různé další vycházky a přednášky pořádá i v průběhu roku.

Prvního ledna 2017 byl o půl třetí odpoledne sraz na křižovatce ulic Sokolské a Zámečnické u kina Metropol. A tentokrát se vlastně nikam nešlo, stačilo se rozhlédnout dokola a poslouchat poutavé vyprávění o minulosti místa a okolních domů.

Novoroční vycházka VSMO v roce 2017

V Zámečnické zůstaly zbytky hradeb

Dozvěděli jsme se, že lokalita na okraji památkové zóny odkud je vidět k radnici, bývala kdysi za městem. A to do doby, než byly v šestnáctém století na příkaz krále Ferdinanda I. posunuty hradby až k dnešnímu kruhovému objezdu mezi ulicemi Studentskou, Dobrovského a Na Střelnici.

Do kina chodily tisíce lidí

Řeč byla samozřejmě i o kinu, které jako jediné z těch starých olomouckých funguje dodnes a které jako nejmodernější ve městě bylo otevřeno v prosinci roku 1933 z iniciativy Tělocvičné jednoty Sokol. „V té době mělo tisíc sedadel a bylo třikrát denně vyprodáno, tenkrát se stály fronty na vstupenky. Olomouc měla sedm dalších kin a s těmi předměstskými to bylo dohromady dvanáct biografů,“ popisuje náš průvodce.

Promítačka filmového pásu v kině Metropol

Výjimečná státní budova měří sto třicet metrů

Naproti vchodu do kina v ulici Sokolské stojí sto třicet metrů dlouhá budova, která od počátku osmnáctého století sloužila jako sklad soli, poté zde byl celní úřad a ještě později tu město zřídilo zastavárnu.

Bývalý rakouskouherský sklad soli

První česká škola stojí vedle první české tiskárny

Naproti kinu ze strany v ulici Zámečnické nám historik Milan Tichák představuje první českou tiskárnu na Moravě a kousek dále pak vstupujeme do průchodu první olomoucké české školy. Nápis na pamětní desce říká, že „Matice Školská v Olomouci zbudovala tento stánek ku vzdělání dítek čechoslovanských pomocí spanilomyslných dobrodinců – L. P. 1875.“

I tuto pamětní desku spolu se spoustou jiných zmiňuje kniha s názvem Příběhy olomouckých pomníků a hřbitovů, kterou představíme na závěr naší vycházky. Vydejte se s námi za poznáním příběhů staveb na křižovatce v centru Olomouce, kolem nichž řada z nás často prochází nebo projíždí. Na vlastivědnou vycházku s historikem Milanem Tichákem vás Český rozhlas Olomouc zve v pořadu Přímo z místa. Poslechněte si jej prostřednictvím odkazu na začátku článku.

Milan Ticháku pamětní desky v Matiční škole
autor: Aleš Spurný
Spustit audio