Nový biokoridor má chránit obyvatele Němčic nad Hanou před bleskovými povodněmi

26. srpen 2021

Několik tisíc stromů a keřů nově lemují malý potok Žlebůvka, který protéká Němčicemi nad Hanou na Prostějovsku. Voda v něm vůbec nevypadá nebezpečně, v minulosti ale to byla právě Žlebůvka, která se několikrát při prudkých deštích rozvodnila a způsobila ve městě bleskové povodně. Zabránit tomu má právě i nový biokoridor, který vedení Němčic oficiálně otevírá.

„Je to v severní části katastru města Němčice. První část se nachází u takzvané kamenné boudy po pramen potoku Žlebůvka, kde se vykáceli přerostlé staré topoly a byly vysazeny nové stromy,” ukazuje u velké mapy nezávislý starosta Němčic nad Hanou Jan Vrána. Město dlouhodobě řeší, jak bleskovým povodním zabránit. Jedním z dílčích nápadů je i výsadba více než šesti tisíc stromů nad místní skládkou a podél polí. „U toho pramene Žlebůvky se vysázelo mnoho stromů, mnoho keřů a přes komunikaci na Prostějov se přechází na hranici s katastrem Víceměřice, kde podél celého katastru vznikl pás výsadby tak, aby tvořil bariéru pro větrnou erozi,” pokračuje starosta.

Nejde sice přímo o součást protipovodňových opatření, na kterých město také pracuje, přesto si starosta myslí, že biokoridor může pomoci. „Je to zadržování vody v krajině. Nesteče přímo do potoka, ale dostane se do pásu, který je osetý trávou, takže tam se ta voda zastaví,” dodává starosta s tím, že nově vysázené stromy a keře poskytnou úkryt také zvířatům. Celkové náklady na výsadbu byly téměř čtyři miliony korun.

autor: tas
Spustit audio