Nový Jičín postaví podzemní a polopodzemní kontejnery na odpad

13. listopad 2023 06:45

Nový Jičín zavádí podzemní a polopodzemní kontejnery na odpad ve městě. Budou na čtyřech místech. Radnice doufá, že v ulicích tak bude větší pořádek. A taky že ušetří za svoz odpadu. Projektanti teď připravují plány na vybudování stanovišť na dvou tamních sídlištích. Se stavbou se začne v lednu.

„Je to především ta estetická stránka na stanoviště s kontejnery. Další problém je nedostatek kapacity na tyto nádoby, což se týká hlavně sídlišť. Zapuštěním kontejnerů do podzemí získáme větší kapacitu a přinese nám možná i finanční prostředky,“ upřesňuje Eva Rusková z odboru životního prostředí novojičínské radnice.

Podle vedoucí odboru a investic města Jitky Pospíšilové frekvence odvozů odpadu bude nižší díky i tomu, že jeden podzemní zásobník má kapacitu 3 až 5 kubických metrů.

„Máme vybraného projektanta na dokumentaci prvních čtyř stanovišť pro podzemní kontejnery – budou to ty polozapuštěné kontejnery pro naše velká sídliště. Realizace těchto míst by měla nastat ve stavební sezóně 2024, upřesňuje Pospíšilová.

Pro představu kontejnery mají  v sobě takový vak, který ten svozový vůz celý vytáhne a celý se vysype do svozového vozu. Ten ho stlačí a odveze. Potom se vak případně umyje a vloží do kontejneru.

Podzemní kontejnery v Ostravě-Porubě

Město plánuje v příštích letech vybudovat 24 takovýchto stanovišť. „Do budoucna plánujeme rozšiřovat ta místa na sídlištích, ale taky bychom se rádi přiblížili i historickému centru, kde především z estetických důvodů bychom některá místa chtěli dostat pod zem. Zde bychom pravděpodobně uvažovali o zcela podzemních kontejnerech,“ vysvětluje místostarosta Ondřej Syrovátka ze Zelených.

Už v příštím roce budou 3 nová stanoviště nádobami na sídlišti v Loučce a jedno stanoviště bude také na sídlišti v Dlouhé ulici. Předpokládané investice přijdou město na zhruba 4 miliony korun.

Spustit audio

Související